8 glas vin med en middag utöver det vanliga

By : | 0 Comments | On : februari 23, 2013 | Category : Besök, Blogg, Recept, Strike, Tankar, Test, Utveckling

Glas

Då var det dags för ett nytt besök i västerås undre värd hos mina vänner på STRIKE där det bjöds på en ny vinmakarmiddag, med det Italienska vinhuset Ruffino som stod för presentationen av vinerna.

Min vana trogen så tar jag mig ner i tid för att känna av lite stämning och få några ord med köksmästaren, det är riktigt roligt att se att det redan tidigt samlats en hel del ivriga gäster som med god stämning förväntansfullt väntar på att släppas in i restaurangen. Jag får se mig som lite privilegierad som kan smitta förbi gästerna för att få tjuvkika inne i restaurangen lite innan, väl inne i restaurangen slås jag direkt av de härlig dofterna från en symfoni med kraftiga och väldoftande viner som kommer från de olika vinerna som Ruffino ska presentera under kvällen.

Man håller på för fullt att hälla upp alla de olika vinerna i de 6 glasen som står utställt på alla platser, som vanligt kan man känna den sköna stämningen som finns precis innan gästerna kommer in. Jag passar på att ta mig in hela vägen in i köket till Mattias som är köksmästaren och till stor del hjärnan bakom kvällens meny, en spännande komponering som utgår från de viner vi ska smaka och inte tvärtom.

Klockan har blivit 19:00 och det är dags att släppa in gästerna som redan direkt får ett glas med ett spännande mousserande bubbel från Luxemburg, detta är gjort på samma sätt som ett äkta champagne och man använder även samma druvor förutom att man även har lite av riesling druvan med också.

När alla förväntansfulla gäster satt sig ner så ställs en läcker liten aptitretare framför oss, i den så hittar vi vita bönor som lagts i mild tomatsås toppat med ett ägg sakta kokt i låg temperatur samt lite parmesan och ruccola en riktig höjdare som verkligen retade hungern.

Nu är det dags för vår ciceron för kvällen som ska guida oss bland vinerna och historian kring vinhuset, han berättar att Ruffino var ett av de första vinerna som exporterades ut i världen, om den klassiska flaskan som vi känner igen som ljusstake hos många, han berättar att i Italien är vin viktigt och en del av livet, vi fick höra om hans far som inte var utan vin en enda dag visserligen med lite vatten i och sist men inte minst att vin och mat ska lyfta varandra och att man ska låta sin smak bedöma vad som är godast.

En lite rolig sak om Ruffinos export av vin var att under spritförbudet i USA så såldes vinet som medicin mot stress, vilket gjorde att de inflyttade Italienare kunde avnjuta sitt vin ändå.

Nu närmare vi oss den fantastiska menyn och 6 olika röda viner och ett dessert vin alla i olika prisklasser och från olika områden i Toscana, här så kan man bara bli nyfiken på tankarna för Köksmästaren Mattias uppdrag att göra en meny som ska passa till enbart röda viner utan att bli för mastig.

 Bakad vintertomat, tomatsorbet och tomatchips, mozzarellaskum, basilika och olivoljasnö, samt en fänkålscanelloni, timjantapenade och bränd apelsin

Två förrätter som är otroligt arbetade och genomtänkta där ena står för en otroligt lekfullhet och den andra för en mera matig och robust känsla, till detta serverades det två utmärkta viner Ruffino Chianti DOCG och Ruffino Chianti superiore DOCG som är en ny tappning av den klassiska ljusstaksflaskan.

 En mix av ost och toscanska chakuteridelikatesser

Nästa del är en antipasti där vi får en tallrik med läcker bresola, äkta Italiensk salami, älgsalami, givetvis den lufttorkade skinkan, parmesan och en härlig foccasia, till detta serveras vi en Ruffino Modus IGT

Smörstekt rådjur från trakten, karamelliserad endiver, rådjurssky med torkade bär, frasig västerbottenpotatis och puré på saltbakad morot

HjortVarmrätt nummer ett härligt rådjur som är läckert stekt men en fantastisk rosa kärna och välbalanserade tillbehör, till denna anrättning serverades två viner Riserva Ducale Chianti Classico DOCG och Ruffino Riserva Ducale Oro Chianti Classico Riserva DOCG

 Potatis och svamp tillagat som en risotto med halstrad brässerad oxkind, vildsvinskorv och en sylta på älg

Kvällens varmrätt två är även den kraftigaste som ska passa till det pampigaste vinet, en rätt som verkligen lever upp till sin uppgift och smakar mycket för att gifta sig med vinet Ruffino Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG

Sorbet

Innan desserten serveras en lite neutraliserare som jag vart lite förvånad över när vår servitör sa att det var en rosmarinsorbet,  vilket visar sig vara en helt fantastisk kombination i den lilla mängd vi fick nu är man redo för sista rätten.

Biscotti och mandelbrulee, apelsinsorbet med pralineströssel och bakad aprikos med skum

DessertEfterrätten är en riktigt värdig avslutning på kvällen med en brulee som har lite djup av bränd mandel i och verkligen matchar apelsinsorbeten och den sherryliknande Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti D.O.C

 

 

 

 

En fantastisk kväll är till ända och jag känner mig riktigt upplyft av maten i kombination med vinerna, det är härligt att få höra historian kring ett vinhus och dess viner samtidigt som man smakar de olika vinerna tillsammans med mat som är så otroligt anpassat  till vinet.

 

 

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat.
-George Bernard Shaw
%d bloggare gillar detta: