Annorlunda Julskinka – med karibiska smaker

By : | 0 Comments | On : december 21, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Jul, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Skinkan färdig att packas in för att marineras till i morgon.

Vi har som tradition hemma att bjuda in några goda vänner på skinkprovning den 22:a varje december, dom första åren så nöjde vi oss med att ha den klassiska svenska skinkan som är god och julig. Men för två år sedan hittade vi ett recept från Jamie Oliver på en Karibisk skinka, en rejält kryddig variant som ska marineras i ett dygn innan den grilljeras i ugnen.  Skinkan har vuxit sig rejält populär i familjen och är numera nästan populärare än den klassiska, den kräver lite mera kryddor och lite mera arbete men är som sagt värd det arbetet.

Jag väljer att använda en färdigkokt julskinka till min karibiska variant, jag tycker att det är både trevligare och roligare att koka själv men tiden räcker inte riktigt till tyvärr. Kom även ihåg att det är gott om chili i och det är starkt, stoppa inte fingrarna i munnen eller klia dig i ögonen.

Vill du ha den klassiska skinkan hittar du den här..

Skinkan och Jerk marinade

– 1st Skinka i storlek som passar familjen.

– 6st färska lager blad
– 2msk kanel
– 2msk allkrydda
– 1msk nejlika
– 2msk muskotnöt
– 1msk havssalt
– 1msk ny mald svart peppar
– 8st vitlöks klyftor, skalade och hackade
– 2st Röda lökar, skalade och kvartade
– 4st Röd chili, kärnorna borttagna
– 1dl Mörk rom
– 1dl Vinäger
– Knippe färsk timjan

Skink glaze
– 2dl Apelsin marmelad
– 125ml Rom

Dag 1 

1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en mixer och mixa allt till en marinad.
2. Ta bort lite fett om det är för mycket på skinkan.
3. Häll marinaden på skinkan, gnid in marinaden ordentligt.
4. Lägg lite marinad på en rejäl foliebit, placera skinkan med ovansidan där och lägg på all marinad.
5. Paketera in skinkan ordentligt och ha ovansidan neråt hela tiden i kylen till nästa dag.

Dag 2

1. Rör ihop skinkglaxzen och värm upp ugnen till 250°
2. Ta fram skinkan och ta bort marinaden runt.
3. Lägg den på en plåt med ovansidan uppåt nu, lägg på glazen så att det täcker ovansidan.
4. Stoppa in i ugnen och efter 10 minuter lägger du på det sista av glazen och efter ytterligare 5 – 10 minuter är den klar och har fått en härlig färg på ovansidan.
5. Skinkan är klar för servering nu..

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
-George Miller
%d bloggare gillar detta: