En klassiker på mitt sätt – Biff Greta

By : | 0 Comments | On : mars 17, 2012 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Klassikern Biff Greta serverad som man ska, uppdelat på tallriken eller fatet och med löken i mitten.

En riktigt restaurangklassiker som serverades framåt småtimmarna på restaurangen förr,man använde den ofta för att bli av med alla små snuttar av oxfilén som vart när man gjorde i ordning tournedo och medaljonger.  Att den även är perfekt tillsammans med en öl och snaps, gjorde den inte mindre populär bland dom småhungriga nattgästerna. Biff Greta komponerades ursprungligen av Kokerskan Lovisa Svanberg, och är tillägnad källarmästarfrun Greta Odén på Stadshotellet i Karlstad.

Jag använder inte oxfilé i min variant och har gjort den lite mer familjevänlig med vanlig senap och lite grädde, vilket i originalet ska vara fransk senap och ingen grädde alls utan någon äggula till.

Husets Biff Greta

– 800gram Potatis tärnad i cm stora tärningar
– 600gram Biff tärnad som potatisen
– 2st Äggulor
– 1,5 dl Grädde
– 1,5 msk Senap
– Salt
– Vit peppar
– 3st Gula lökar finhackade
– Smör
– Olja
– Salt gurka

1. Jag väljer att råsteka potatisen i ugnen, lägg den på en plåt och ställ in i ugnen på 220grader i ca 35 minuter. När den är klar saltar man och har på lite olja.
2. Stek köttet ordentligt i lite smör och krydda med salt och peppar, stek i omgångar om det är mycket kött för pannan.
3. Blanda grädde, äggula, salt och peppar, slå detta på biffen när allt är stekt och låt det stelna till.
4. Lägg upp det på ett fat med potatisen på ena sidan och biffen på andra, lägg den råa hackade löken i mitten garnera gärna med några extra äggulor i ett halvt skal samt med lite saltgurka.

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
-Carl Hammarén
%d bloggare gillar detta: