Fish and chips my way

By : | 0 Comments | On : november 29, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Jag använder en hel fiskfilé och vanlig dubbelpanering istället i min variant.

 

Engelsk tidig snabbmat lite tjockare pommes som på Engelska blir chips och fisk som är Fish allt friterades i ister för att sedan läggas i tidningspapper, lite vinäger stänktes på allt och en rejäl klick tartarsås lades på toppen av allt och Fish and Chips är född. Den lanserades redan 1858 och får anses vara en tidig variant av snabbmat då man åt den på stående fot, under 2:a världskriget så var det en av få rätter som man inte behövde kupong för i England. Just denna rätt har jag sedan någon vecka varit sugen på efter att jag träffade på bekant i affären som skulle hem och göra just Fish and Chips, min variant skiljer sig dock lite från originalet då jag inte friterar i ister för att hålla en lite ”lättare” linje och jag hoppar över att serverar den i tidningspapper.

Fish

– 6st Fiskfilér jag använde en tilapia men man kan ta torsk, sej eller någon annan variant.
– 2st Ägg
– 2dl Vetemjöl
– 3dl Ströbröd
– Salt och peppar

1. Lägg ägg, vetemjöl och ströbröd i varsin skål, salta och peppra i vetemjölet.
3. Doppa sedan fisken först i vetemjölet, sedan i ägget och sist ströbrödet, se till att fisken är ordentligt täckt efter varje dopp.
4. Hetta upp en panna häll i rikligt med rapsolja och lägg i fisken, stek fisken 2 – 3 minuter på varje sida två gånger.
5. Lägg fisken på hushållspapper så den får rinna av lite.
6. Sedan klar.

Chips

– 800gr Färdiga tjocka pommes.
– Salt
– Vinäger

Idag fuskade jag och köpte färdiga som jag körde i ugnen, glöm inte att salta och stänka vinäger strax innan servering.

eller

– 1000gr Potatis skalas och gör tjocka strimlor (Tänk dig att du lagar snabbmat 1858 som ska säljas ute på gatan så du behöver inte vara för noga)
– Salt
– Vinäger

1. Lägg på en ugnsplåt med lite olja i botten och ställer in den på 200° i ugnen i ca 25 minuter
2. Vänd försiktigt efter halva tiden
3. När färgen är bra ta ur och salta samt stänka vinäger på strax innan servering.

Sauce Tartar

– 2 st äggulor
– 1 tsk dijonsenap går utmärkt med svensk vanlig bordssenap också
– 1 msk vitvinsvinäger
– 2.5 dl rapsolja inte någon smakrik olja som olivolja eller liknande
– Gräslök efter smak
– Salt
– Peppar

1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
3. Krydda med gräslöken, smaka av med salt och  peppar.

 

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: