Fyra saker att tänka på för att må bättre

By : | 0 Comments | On : maj 4, 2015 | Category : Blogg, Privata inlägg, Tankar

Lånad från livsmedelsverkets sida

 

Jag har sagt det ett otaligt antal gånger och för några dagar sedan kom även livsmedelsverket på samma sak, nu presenterar man sina nya kostråd för att få bättre hälsa

Råd som ska passa de allra flesta och är långtidsverkande och precis som jag sagt så handlar detta inte om det som många andra råd lovar med snabb nedgång och må bättre på kort sikt, utan det handlar om att hitta en ny och nyttigare livsstil för framtiden.

Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen. Det är grundbudskapen i de nya råden om bra matvanor som Livsmedelsverket presenterat

Råden som lyder är att äta hållbart för hälsan och miljön vilket betyder mer mat från växtriket, det vill säga mycket grönsaker, frukt och bär, fullkorn och vegetabiliska oljor. Att äta mindre kött, och att välja både kött och fisk med omsorg om miljön. Att hålla igen på socker och salt och att äta lagom mycket mat, det vill säga inte mer än man behöver.

Man konstaterar även att röra sig i vardagen är avgörande för att vi ska må bra, både på kort och lång sikt. Nyare forskning visar att stillasittande i sig kan skada hälsan, och därför lyfter man särskilt fram det i de nya råden.

Kort och enkelt kan man säga att de fyra sakerna du behöver för att må bättre är 🙂

  • ät mer mat från växtriket
  • ät lagom mycket
  • ät varierat
  • och rör på dig!

Inget svårt eller komplicerat utan enkelt och smart, så kör hårt och byt livsstil så kommer du snart med ditt nya jag må bättre.

Livsmedelsverkets kostråd grundar sig på en genomgång av den forskning om mat och hälsa som har publicerats sedan år 2000. Genomgången har gjorts av över 100 forskare från Norden och finns dokumenterad i de Nordiska näringsrekommendationerna 2012.

Läs mera på livsmedelsverket

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
-Amy Winehouse
%d bloggare gillar detta: