Helstek Biff med vitlök och balsamicosky samt stekta grönsaker med fetaost och honung

By : | 0 Comments | On : mars 4, 2012 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

En i min smak perfekt biffrad och om man låter den vila innan man skivar, så rinner det inte alls ut mycket köttsaft.

Efter en heldag i skidbacken med familj och trevliga vänner så ville jag bjuda på en riktig köttbit med god sås och läckra tillbehör, men samtidigt så vill man ha lite lagom med jobb eftersom man är lite sliten. Så en köttbit som får steka i ugnen tillsammans med potatisen är perfekt, gör gärna i samma ordning som mig så går det enkelt och bra. Först börja med såsen som får puttra länge sedan i med potatisen i ugnen, steka på köttet och ställa in det under potatisen och sist grönsakerna.

vitlök och balsamicosky

– 3st Morötter i bitar
– 1st Gul lök i bitar
– 2st Tomater
– 5st Vitlöksklyftor i bitar
– 3dl Balsamico vinäger
– 5dl Vatten
– 30ml Köttfond
– Salt
– Vitpeppar
– Smör

1. Lägg smöret i en varm panna och fräs alla grönsakerna hårt.
2. Slå på vinäger, vatten och fond och låt koka
3. När du lagar resten av maten och får andra grönsaker, paryrer från köttet osv, lägg i det också att koka med.
4. När resten av maten börjar bli färdigt, sila ur allt ur skyn späd ev med lite vatten låt koka upp och smaka av.
5. Den ska inte behöva redas utan servera som den är..

Läckra rostade potatisen strax innan den ska ut på bordet.

Ugnsrostade potatiskivor

– 1kg Potatis tvättad och i 5mm skivor
– Olja
– Salt

1. Lägg potatisskicorna på en plåt, blanda med lite olja.
2. Ställ i varm ugn på 200° tills den är färdig och fått fin färg ca 35 minuter.
3. När den är klar salta och vänd runt försiktigt.

Helstek Biff

– 1kg Biffrad
– Salt
– Svart peppar
– Smör

1. Ta bort senorna på ovansidan (lägg i skyn)
2. Gnid in salt och peppar i köttet.
3. Gör en stekyta runt om köttet i en varm panna med smör i
4. Lägg upp köttet i en ugnsform häll vatten i pannan och slå sedan det på köttet.
5. Stick en termometer i och ställ i ugnen under potatisen, biffen ska upp i 60°
6. När den kommit upp i temperatur stäng av ugnen, öppna luckan lite och låt biffen få vila i ca 10 minuter.
7. Precis innan servering skiva upp köttet och servera…

Smarriga och krämiga grönsaker

Stekta grönsaker med fetaost och honung

– 2st Broccoli huvuden i buketter
– 2st Röda paprikor i bitar
– 150gr Fetaost eller typ fetaost
– 20ml Flytande honung
– Smör

1. När köttet nått upp i temp och ska vila,  så börjar man steka grönsakerna. (Förberedd innan och lägg det som inte ska användas av grönsakerna i skyn)
2. Smält smöret i en varm panna och lägg först i broccolin, stek till den börjar mjukna.
3. Lägg i paprikan som också ska få färg.
4. När grönsakerna är färdiga ringla i honung och fördela osten över.
5. Stäng av plattan och låt allt smälta samtidigt som man försiktigt vänder runt i pannan.
6. Lägg upp snyggt och servera..

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
-Dansk ordspråk
%d bloggare gillar detta: