Husets härliga måndagsgryta

By : | 0 Comments | On : november 7, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Läckert mört kött och härligt motstånd i morötterna, idag var det riktigt bra måste jag skryta med.

Kan man göra en god gryta en vardag? absolut kan man det, och inte behöver det vara speciellt komplicerat, jobbigt och ta upp hela kvällen. Jag satte i gång att koka grytan när jag kom hem som sedan fick det puttra för sig själv i en timme, innan jag fortsatte med att hacka och fixa till resten som skulle vara i. Det blir riktigt gott när man låter köttet koka ordentligt, så det blir sådär härligt mört så att det nästan smälter i munnen. Kolla priserna när du handlar köttet för man brukar ta i rejält för färdiga grytbitar, grytbitar som ofta är helt kassa och som du hur enkelt som helst skär själv.

Måndagsgryta

– 800gr Fransyska i grytbitar gör dom lite mindre 1,5cm x 1,5cm så går det fortare att koka klart köttet.
– 3st Morötter skalade och skivade
– 200gr Purjolök skivad
– 1st Röd paprika
– 100gr Syltlök
– 2dl Rött vin
– 6dl vatten
– 30ml Kött fond
– 3msk Chili sauce
– 2dl Creme fraiche
– 2tsk Maizena
– Paprika pulver
– Salt
– Vitpeppar

1. Fräs köttet i olja med lite salt och peppar, när det fått färg runt om lägg i vin, fond och täck köttet med vatten.
2. Låt det hela få puttra i ca 1h
3. Börja fixa till resten av grönsakerna och koka ris
3. När det gått ca 1,20h så lägger resten av vattnet och morötterna samt purjolöken, låt det puttra tills morötterna bara har lite tuggmotstånd kvar.
4. Lägg i cremefraiche och red med maizena som du rört ut med lite vatten, låt det få ett uppkok lägg i paprikan, sylt lök och smaka av med paprika pulver, salt och peppar.
5. Klart för servering med riset.

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
-Ernst Kirchsteiger
%d bloggare gillar detta: