Min hemliga kärlek till maten

By : | 0 Comments | On : november 3, 2013 | Category : Blogg, Hemma i köket, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

En av Pias bilder på mig i en av poserna hon fick mig att göra

Jag har jobbat i många olika typer av kök så som små, stora, privata, offentliga och med allt från finare matlagning till enklaste mat bara för att mätta hungriga magar. På senare år så har jag hamnat allt mindre i köket och mer i det som jag brinner för att hitta och skapa en helhet kring maten, men jag har fortfarande ett ganska öppet kärleksförhållande till min matlagning som jag jobbar på att alltid ha kvar.

Att laga mat är för mig ett sätt att utveckla mitt skapande och utveckla mig som människa genom att testa och utmana, en drift som jag tror man hittar hos alla duktiga kockar och matlagare. Den dag den försvinner så försvinner också den viktigaste komponenten för att lyckas i ett kök, något som man alltför sällan pratar om när man diskuterar kök och utveckling oavsett om det handlar om det hemma eller offentliga köket och det privata som tappar sina gäster.

Oavsett om man lagar mat som dussinvara till ett sjukhus, skola, familjen eller restaurangen så behövs kärlek till matlagningen, men tyvärr ser man alltför ofta människor i köken som saknar denna viktiga ingredients som utvecklar och skapar glädjen.

Jag kan tycka att det är lite konstigt att vi inte pratar mer om den när vi pratar om att utveckla köken oavsett vart det är, att laga mat handlar mycket om sinnen och vi behöver använda alla för att lyckas. Men utan att vi känner glädjen och kärleken när vi lagar maten så kommer vi heller aldrig att nå ända fram, kärleken hittar vi inte som många tror i fina eller dyra råvaror utan den finner vi i sättet som vi tar hand om våra råvaror.

Så visst kan även färdiga köttbullar och makaroner göras med kärlek

Värm köttbullarna läckert krispiga med lite smör i en panna, koka makaronerna i rikligt saltat vatten tills de är läckert kokta al dente, lägg upp makaronerna med köttbullarna på ett snyggt fat och toppa med en näve finhackad persilja och lite nötig olivolja, servera allt sedan med en god sallad… krångla inte till det och använd kärleken och var nöjd med det så lovar jag att även det enklaste kommer att smaka underbart…

Det finns ett underbart program på SVT med Niklas Ekstedt som visar just kärleken till maten Mat Niklas

 

 

 

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: