Kyckling grillad i ugnen med grönsaker serverat med en läcker gräddrödvinsås

By : | 0 Comments | On : november 11, 2011 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Smarrigt gott och en ganska enkel fredags måltid, såsen skulle fungerat som soppa nästan..

Fredag och start på helgen ingenting planerat för kvällen, utan det är en härlig lugn fredagskväll. En dusch, lite skön musik och ett glas vin, jag plockar fram lite härliga råvaror ur kylen och inspireras till kvällens måltid. En strålande god middag kan jag bekräfta efter att disken är röjd och kaffet bubblar i perkulatorn, snart blir det att sätta sig i soffan och bara ta det lugnt en stund det är trots allt fredag.

Kyckling grillad i ugnen med grönsaker

– 2kg Kyckling klubbor
– 3st Morötter skalade och slantade
– 0,5st Purjolök i skivor
– 0.5st Blomkålshuvud i buketter
– Svart peppar
– Salt
– Rapsolja
– 1kg potatis tvättat delad i bitar

1.Sätt ugnen på 225grader
2. Häll lite Rapsolja i en plåt lägg på grönsakerna och salta
3. Peppra , salta och häll lite olja på kycklingklubborna, gnid i ordentlig hela kycklinegn och lägg dom på grönsakerna med skin sidan upp
4. Ställ in högst upp i ugnen i 45 minuter
5. Ta en ny plåt och häll på olja och lägg potatisen på, ställ i ugnen längst ner i ca 30 minuter
6. När kycklingen är klar, lägg upp lite snyggt med grönsakerna i botten garnera med något grönt och servera såsen till.

Gräddrödvinsås

– Lite rapsolja
– 2st Morötter i bitar ( gör inget om dom är lite dåliga)
– 1st Gul lök i bitar (Kan också vara lite sämre kvalitet)
– Resterna från blomkålen ovan i bitar
– 2st skivor Bacon i bitar
– 15ml Tomat puré
– 1,5 dl rött vin
– 2dl Grädde
– 1dl Vatten
– 15ml Kött fond
– Salt
– Vit peppar

1. Fräs grönsakerna i lite rapsolja
2. När dom fått lite färg i med tomatpuré samt bacon och fräs en stund
3. Häll i rött vin och koka i 2 minuter, slå på grädde, vatten och fond.
4. Låt det puttra ner tills det får en sås konsistens, det gör inget att fylla på lite vatten då och då och låta det puttra ännu längre.
5. Smaka av med salt och vit peppar
6. Sila ur såsen ordentligt och pressa ut saften ur grönsakerna och servera..

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
-Carl Hammarén
%d bloggare gillar detta: