Kycklingfilé i ugn med körvel och ingefära serverat med en Nasi Goreng

By : | 0 Comments | On : februari 20, 2012 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Lite färg från apelsinen lyfter rätten som smakar mycket..

En av min läromästare i köket och fars paradrätter i köket när det gäller lunch var en helt underbar Nasi Goreng med köttfärs, vet inte riktigt vart han fick receptet från men han var väldigt tidigt ute med ”främmande” mat.  Jag kommer ihåg hur skeptiska många gäster var på Brukshotellet i Kolsva när vi serverade Nasi Goreng i slutet på 70 talet, men efter att dom smakat på den så var det en mycket önskad rätt som återkom rätt ofta. Till min middag hemma ikväll har jag tagit lite av hans recept och gjort en variant som jag serverar till min kyckling, om man skippar kycklingen och har i mer grönsaker får du en härlig vegetarisk rätt.

Jag har skrivit om Nasi Gorengen förr i bloggen, det är en indonesisk eller malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker Nasi är ‘ris’ på indonesiska, goreng står för ‘stekt’.

Kycklingfilé i ugn

– 900gram Kycklingfilé
– Körvel
– Ingefära
– Salt
– Svart peppar
– Olja

1. Lägg kycklingen i en bunke, krydda och slå på lite olja.
2. Blanda väl så att filéerna blir ordentligt kryddade
3. Lägg upp den på en plåt och ställ i varm ugn på 220grader i ca 25minuter, har du termometer ska den bli 70°.
4. Ta ut och servera till Nasi Gorengen.

Nasi Goreng

– 3dl Okokt basmatiris som kokas enligt förpackningen
– 500gram Vitkål strimlad
– 1st Gul lök i klyftor
– 3st Morötter i slantar
– 1,5cm Grön chili fint hackad
– 30ml Soya
– 30ml Brun farin
– Olja
– Salt
– Svart peppar

1. Värm upp en panna med lite olja, lägg i morot och lök sedan stek till det börjar få färg.
2. Lägg i vitkålen och låt den mjukna och få färg, vänd rätt ofta så att den inte bränner.
3. Slå på soya, farin och salta samt peppra lite, vänd runt ordentligt.
4. Blanda i riset och vänd till allt ris fått färg och det är väl blandat.
5. Smaka av och servera till kycklingen, garnera gärna med lite grönt under kycklingen och någon skiva apelsin till.

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
-Sokrates
%d bloggare gillar detta: