Nya menyn en STRIKE i Västerås?

By : | 0 Comments | On : mars 13, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Roligheter, Strike, Tankar, Utveckling

Köksmästaren Mattias Klinga berättar om rätterna på menyn, här har precis varmrätterna kommit in.

Att vara köksmästare är lite speciellt och det innebär att man driver köket på sitt sätt, ofta så vill man att det ska synas i det som kommer ut från köket. Att som kökschef jobba med en annans meny känns som att gå i kläder som inte passar, lite som en graffitimålare sätter sin tag så sätter köksmästaren sin tag i menyn.

Nu gör köksmästaren sällan hela menyn själv utan man jobbar som ett team i köket, gemensamt hittar man nya härliga smakkombinationer som med lite gamla igenkända inslag bildar en meny som ska  passa alla.

På STRIKE som jag brukar besöka har man precis fått en ny kökmästare Mattias Klinga som givetvis också vill sätta sin tag på menyn, så trots att det egentligen inte var dags att byta meny så har man gjort det. När man gör en ny meny så ligger det ofta mycket jobb bakom när man ska komma fram till dom nya rätterna genom tester och diskussion, sedan är det oerhört viktigt att den personal som ska servera maten känner sig bekväma i menyn. Därför så provlagade köket på STRIKE den nya menyn i kväll så att hela serveringen fick information, provsmaka, ställa frågor och komma med ideer om dom nya rätterna.

Även jag fick äran att vara med under denna menyprovning med personalen, för mig som kock är det lite som en ko som kommer ut på grönbete att få prova det som andra kockar skapat.

Till menyn

Förätterna missade jag att se och smaka på tyvärr, men jag var med på samtalen efteråt där man i stort var mycket nöjda med rätterna. Diskussionen handlade mest om den cocktail som man inte riktigt gillade upplägget på som säkert kommer se annorlunda ut efter provningen, sedan var det den gravade gösen som uppenbarligen var något som jag verkligen missade sagt med eftertryck..

  • Räkcocktail med lantägg, avocado,tomat & gräslöksdressing
  • Gravad gös med creme ninon dressing, friterad lök & krassesallad
  • Kalvtartar med getostcremefylld smörkokt purjolök & rimmad gurka

Tillsammans med köket diskuterar man varmrätterna, för att alla ska känna sig bekväma att presentera menyn.

Varmrätterna var jag med på från början och när stolta kockar kom ut med sina verk, så tystnade det till en stund runt borden av den härliga variation av spännande rätter med en hel del nytänk och de välarbetade tillbehör som ställdes ut. Här var det också en enig personal som tyckte att man lyckats med uppläggen på samtliga rätter, laxen hamnade på topp tack vare den härliga färgpaletten som den bidrog med. Diskussionen handlade mest om nudelsalladen som serverades till laxen, men efter lite diskussioner så kom man fram till att nudlarna passade strålande till den asiatiska tonen på laxrätten.

Imponerade mest gjorde nog den vegetariska savoykåldolmen en vegetarisk rätt som var både var välarbetad och smakade väldigt gott, som man sa runt bordet så var den mycket saftigare och godare än man räknat med. Men min personliga favorit vart ändå hängmörade biffen av det svenska köttet från hälsingestintan, bara köttet i sig var fantastiskt men tillbehören med bland annat ett rökt vispat smör gjorde den till något mycket speciellt.

  • STRIKE´s ostburgare med coleslaw, rotfruktsbearnaise & pommes
  • Grillad laxrygg med wasabikräm, avocado, picklade grönsaker, soyamajonaise & varm nudelsallad
  • Confiterad majskycklingfilé med potatispuré, glacerad Café de Paris, rostad kyckling/madeirasky, dragon  & fänkålsskum
  • Grillad mälardalskalventrecote med morots & ingefärajuice, primörer, syrad creme fraische & vitlökskroketter
  • Grillad hängmörad biff från Hälsingestintan med grillad frasig silverlök, rökt vispat smör
  • Vegetariska savoykåldolmar fyllda med matvete & linser, varm rödbetssallad & getostcreme

Provsmakning av lakritsgele

Desserterna var nog det som skapade dom flesta förväntningarna runt bordet, här var man snabba att prova rätterna innan dom knappt ställts fram på bordet och inga rester lämnades på tallrikarna. Tre stycken härliga desserter som även föll mig i smaken som normalt inte är så förtjust i en jätte söt avslutning på middagen, jag vill gärna ha en dessert som inte skapar den där söta sliskiga känslan efteråt i munnen.

Här fanns spännande lakrits gele och krispiga ananaschips, men min favorit vart den vita choklad & fläderbavaroaisen med rabarbersorbet som var som bomull för själen.

  • Passionsfruktmousse, lakritsgelé & hallonsorbet
  • Lime & citrongräspannacotta, cocosglass & ananaschips
  • Vit choklad & fläderbavaroaise med rabarbersorbet
Menyn som helhet då?
En härlig meny med flera olika rätter som jag kan tänka mig att beställa, det som imponerade mig var dom välarbetade tillbehör som kanske är den nya köksmästarens tag. Mitt enda frågetecken var det lite vintriga intrycket av menyn, men här väntar man in de härliga svenska primörerna som kommer till våren och ska passas in i menyn då.

Print Friendly
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Jag älskar svensk mat, speciellt spaghetti, kebab och pizza.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: