Shepherd Pie..

By : | 2 Comments | On : april 2, 2012 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept, Roligheter

Ett läckert krispigt täcke på toppen av pajen...

Har man tittat på Gordon Ramsay´s program har man säkert sett honom göra sin klassiska Shepherd Pie, eller som det också kallas Cottage pie som är en kött paj med ett potatismos tak men oavsett vad du vill kalla den så är här ett recept på Gordons paradrätt.

I England har man ätit cottage pie sedan 1791, då potatisen skulle införas som en ätbar grönsak överkomlig för de fattiga (”cottage” som betydde en blygsam bostad för lantarbetare). Termen ”shepherd pie” kom inte förrän på 1870-talet, och har sedan dess använts synonymt med ”cottage pie”, oavsett om den huvudsakliga ingrediensen var nöt-eller fårkött.

Köttfärsröran

– 500gram Köttfärs av lamm, nöt eller bland
– 2st morötter finrivna
– 1st Gul lök också riven på lite grövre
– 4st Vitlöksklyftor pressade
– 2st Tomater fint hackade
– 2dl Rött vin
– 1msk Tomatpuré
– 15ml Worcestershire sauce
– 30 ml Kalvfond
– Rosmarin
– Körvel
– Svart peppar
– Salt
– Olivolja

1. Fräs färsen i olivolja så att den får färg.
2. Häll i vitlök, gul lök samt morötterna och låt steka med en stund.
3. Lägg i tomatpuré, tomater, svartpeppar, salt, rosmarin och körvel, vänd försiktigt och låt steka lite till
4. Häll i Vin, fond och worcestershire, låt allt koka ihop till en röra och smaka av…

Potatismos/duchesse

– 1 kg Potatis skalad
– 50gram Smör
– 4dl Standard mjölk
– 2st Äggulor
– 1dl Parmesanost riven
– Salt
– Vitpeppar

1. Dela potatisen i mindre bitar och koka den mjuk
2. Häll av vattnet och lägg i smör samt mjölk, låt det ligga lite och bli varmt innan du stöter sönder potatisen.
3. Lägg i äggulan och vispa moset fint, salta och peppra och vänd försiktigt lite till.
4. Smaka av och använd till färsen..

Shepherd Pie

1. Smörj en form/djupare panna och lägg färsen i botten, toppa sedan med moset och jämna till så att det ser snyggt ut
2. Strö lite parmesan på toppen
3. Ställ högt i varm ugn på 225°  i ca 40 minuter eller tills det fått fin färg och en krispig yta
4. Ta ut och servera rykande varm

Print Friendly
Share This Post!

Comments (2)

  1. posted by Mike on 11 december, 2014

    Jag vill bara klargöra att shepherds pie och cottage pie är INTE samma sak.

      Svara
    • posted by Patric on 11 december, 2014

      Halloj Mike!

      Du och jag har lite olika informationer om Cottage & Shepherds pie, för mig är det samma sak men du får väldigt gärna berätta skillnaderna & olikheterna i rätterna.

      På Wikepedia kan man läsa följande på rätten

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Man ska äta för att leva och inte leva för att äta.
-Italiensk ordspråk
%d bloggare gillar detta: