Flädermoussetårta med jordgubbar i jordgubbsgelé

2012-07-12
  • Yield : 1 tårta
  • Prep Time : 3:00 h
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 3:30 h

Efterrätter är inte min starka sida men jag älskar att äta dem, så när jag blir bjuden passar jag på att njuta lite extra och ”lånar” receptet..

Ingredients

  • Botten--------
  • 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
  • 3 st äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • smör till formen
  • Flädermousse-----
  • 2 st gelatinblad
  • 3 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • finrivet skal från 1 citron
  • Jordgubbar i jordgubbsgelé--
  • 3 st gelatinblad
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl konc fläderblomssaft
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 l jordgubbar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 175°C

Step 2

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.

Step 3

Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.

Step 4

Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.

Step 5

----------

Step 6

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

Step 7

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.

Step 8

Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.

Step 9

Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal

Step 10

Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar

Step 11

----------

Step 12

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter

Step 13

Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull

Step 14

Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna något får inte bli stel

Step 15

Rensa och skär jordgubbarna i klyftor och fördela dem över den stelnade moussen

Step 16

Skeda gelén över hela tårtan

Step 17

Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat

Servering


Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor, citronmelisse eller något grönt strax före servering.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , ,
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Det finns ingen kärlek mer uppriktig än kärleken till mat
-George Bernard Shaw
%d bloggare gillar detta: