Annorlunda Julskinka – med karibiska smaker

2012-11-20
  • Yield : 1 st Skinka
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 2:00 h
  • Ready In : 2:30 h

Vi har som tradition hemma att bjuda in några goda vänner på skinkprovning den 22:a varje december, dom första åren så nöjde vi oss med att ha den klassiska svenska skinkan som är god och julig.

För några år sedan hittade vi ett recept från Jamie Oliver på en Karibisk skinka, en rejält kryddig variant som ska marineras i ett dygn innan den grilljeras i ugnen.  Skinkan har vuxit sig rejält populär i familjen och är numera nästan populärare än den klassiska, den kräver lite mera kryddor och lite mera arbete men är som sagt värd sitt arbetet.

Jag väljer att använda en färdigkokt julskinka till min karibiska variant, jag tycker att det är både trevligare och roligare att koka själv men tiden räcker inte riktigt till tyvärr. Kom även ihåg att det är gott om chili i och det är starkt, stoppa inte fingrarna i munnen eller klia dig i ögonen.

Ingredients

  • 1st Skinka i storlek som passar familjen (kokt och rimmad)
  • 6st färska lager blad
  • 2msk kanel
  • 2msk allkrydda
  • 1msk nejlika
  • 2msk muskotnöt
  • 1msk havssalt
  • 1msk ny mald svart peppar
  • 8st vitlöks klyftor, skalade och hackade
  • 2st Röda lökar, skalade och kvartade
  • 4st Röd chili, kärnorna borttagna
  • 1dl Mörk rom
  • 1dl Vinäger
  • Till Glazen -- 2dl Apelsin marmelad
  • Till Glazen -- 125ml Rom

Method

Step 1

Dag 1

Step 2

Blanda ihop samtliga ingredienser i en mixer och mixa allt till en marinad

Step 3

Ta bort lite fett om det är för mycket på skinkan

Step 4

Häll marinaden på skinkan, gnid in marinaden ordentligt

Step 5

Lägg lite marinad på en rejäl foliebit, placera skinkan med ovansidan där och lägg på all marinad.

Step 6

Paketera in skinkan ordentligt och ha ovansidan neråt hela tiden i kylen till nästa dag

Step 7

Dag 2

Step 8

Rör ihop skinkglazen och värm upp ugnen till 250°

Step 9

Ta fram skinkan och ta bort marinaden runt

Step 10

Lägg den på en plåt med ovansidan uppåt nu, lägg på glazen så att det täcker ovansidan

Step 11

Stoppa in i ugnen och efter 10 minuter lägger du på det sista av glazen och efter ytterligare 5 – 10 minuter är den klar och har fått en härlig färg på ovansidan

Step 12

Skinkan är klar för servering nu

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Comments (2)

  1. posted by Johan Hallgren on 7 januari, 2013

    Är det här den julskinkan man såg Jamie göra i julas i sitt julprogram?

      Svara
    • posted by Patric on 7 januari, 2013

      Halloj Johan! Missade tyvärr det programmet, men receptet bygger från Jamie och kan säkerligen vara liknande…

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: