Äppelmos

2012-08-26
  • Yield : 1 sats ca 1,5L
  • Prep Time : 45m
  • Cook Time : 45m
  • Ready In : 1:30 h

Vi har en del äppelträd på tomten och i år är det väldigt mycket äpplen vilket är roligt mot förra året då det var väldigt lite, oavsett så brukar vi göra ganska mycket äppelmos eftersom det i vår familj används av några till gröten varje dag.

Det är ganska enkelt att göra mos men det är lite pyssel att skala alla äpplena och koka dom,men oj så värt det är att göra det här i vårt recept så är det mindre socker mot i många andra recept.

Ingredients

  • 2 kg Äpplen (skalade, sköljda och utan kärnhus)
  • 1 - 2 dl Vatten
  • 200 gr Strösocker
  • 1 - 2 tsk Askorbinsyra
  • 1 tsk Atamonpulver eller 10 ml flytande atamon

Method

Step 1

Skär itu äpplena och koka dom med vattnet under lock, tills de är helt sönderkokta

Step 2

Stampa äpplena med en mosstamp eller passera dem tills dom blir ett mos

Step 3

Blanda i sockret och askorbinsyra, koka sedan i 5 minuter.

Step 4

Tillsätt atamon och häll över i rena varma burkar och stäng locket omedelbart, eller i burkar för att frysa.

 

 

Print Friendly
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients: ,
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Honungsstekt halloumi med valnötter på somrig rödgrön salladsbädd

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
-Dansk ordspråk
%d bloggare gillar detta: