Bräserad fransyska med vitlöksrostade champinjoner och calvadosspetsad skysås

2012-12-16
  • Servings : 6-8
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 2:30 h
  • Ready In : 2:55 h

Idag så har jag tillagat en fransyska i min gjutgärnsgryta där den fick puttra i 2,5 timmar, till den serverade jag champinjoner som jag rostat med vitlök och en skysås som spetsats med calvados.

Till detta serverade jag även potatis och morötter som bakats i ugnen, en trevlig söndagsmiddag som tillagades samtidigt som pepparkaksbaket slutfördes..

Ingredients

  • 1,5 kg Fransyska i nät
  • 1 st Rödlök ( i bitar)
  • 3 Vitlöksklyftor (i bitar)
  • 2 st Morötter (i bitar)
  • 1 st Kanelstång
  • Salt
  • 5 st Svartpepparkorn
  • 3 dl Röttvin
  • 4 dl Vatten
  • 250 gr Champinjoner (delade i 4 bitar)
  • 2 st Vitlöksklyftor (skivade)
  • 25 ml Kalvfond
  • 0,5 dl Calvados
  • 15 ml Maizena
  • 700 gr Potatis (i bitar)
  • 500 gr Potatis (skalad i bitar)
  • Rapsolja

Method

Step 1

Stek fransyskan i grytan i lite olja, salt och peppar, när den börjar få färg lägg i lök, morötter, vitlök och fräs det lite med köttet.

Step 2

Slå på vin, vatten, kanelstång och pepparkorn, lägg på locket och låt det puttra i ca 2,5h

Step 3

När det återsår ca 15 minuter lägger man potatis och morötter på en plåt med lite olja i botten, ställer den i ugnen på 220° i ca 35 minuter

Step 4

Fräs vitlöken i lite lite olja i en teflonpanna, lägg i champinonerna när oljan nästan är uppsugen i vitlöken som också fått lite färg , vänd ofta tills de har fått fin färg. Ta sedan av värmen

Step 5

Lägg köttet i en bit folie och sila ur vätskan i grytan ner i en kastrull, häll i fond och calvados och låt det koka i ca 5 - 10 minuter

Step 6

Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten, låt det koka upp och smaka av med salt och peppar

Step 7

Ta ut potatisen och morötterna vsalta lite och vänd försiktigt, lägg upp på ett fat och ställ fram

Step 8

Skiva köttet och lägg upp med champinjonerna och lite sås ovanpå, häll upp resten av såsen och servera...

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Engelsmännen har uppfunnit middagstalen för att man ska glömma deras mat.
-Pierre Daninos
%d bloggare gillar detta: