Bräserad fransyska med vitlöksrostade champinjoner och calvadosspetsad skysås

2012-12-16
  • Servings : 6-8
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 2:30 h
  • Ready In : 2:55 h

Idag så har jag tillagat en fransyska i min gjutgärnsgryta där den fick puttra i 2,5 timmar, till den serverade jag champinjoner som jag rostat med vitlök och en skysås som spetsats med calvados.

Till detta serverade jag även potatis och morötter som bakats i ugnen, en trevlig söndagsmiddag som tillagades samtidigt som pepparkaksbaket slutfördes..

Ingredients

  • 1,5 kg Fransyska i nät
  • 1 st Rödlök ( i bitar)
  • 3 Vitlöksklyftor (i bitar)
  • 2 st Morötter (i bitar)
  • 1 st Kanelstång
  • Salt
  • 5 st Svartpepparkorn
  • 3 dl Röttvin
  • 4 dl Vatten
  • 250 gr Champinjoner (delade i 4 bitar)
  • 2 st Vitlöksklyftor (skivade)
  • 25 ml Kalvfond
  • 0,5 dl Calvados
  • 15 ml Maizena
  • 700 gr Potatis (i bitar)
  • 500 gr Potatis (skalad i bitar)
  • Rapsolja

Method

Step 1

Stek fransyskan i grytan i lite olja, salt och peppar, när den börjar få färg lägg i lök, morötter, vitlök och fräs det lite med köttet.

Step 2

Slå på vin, vatten, kanelstång och pepparkorn, lägg på locket och låt det puttra i ca 2,5h

Step 3

När det återsår ca 15 minuter lägger man potatis och morötter på en plåt med lite olja i botten, ställer den i ugnen på 220° i ca 35 minuter

Step 4

Fräs vitlöken i lite lite olja i en teflonpanna, lägg i champinonerna när oljan nästan är uppsugen i vitlöken som också fått lite färg , vänd ofta tills de har fått fin färg. Ta sedan av värmen

Step 5

Lägg köttet i en bit folie och sila ur vätskan i grytan ner i en kastrull, häll i fond och calvados och låt det koka i ca 5 - 10 minuter

Step 6

Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten, låt det koka upp och smaka av med salt och peppar

Step 7

Ta ut potatisen och morötterna vsalta lite och vänd försiktigt, lägg upp på ett fat och ställ fram

Step 8

Skiva köttet och lägg upp med champinjonerna och lite sås ovanpå, häll upp resten av såsen och servera...

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat.
-George Bernard Shaw
%d bloggare gillar detta: