Enchilada viernes con verduras de la casa

2016-08-26
  • Servings : 4
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 50m

Idag så inspirerar vi till det klassiska fredagsmyset utan småplocket men allt smidigt förpackat i en gratinerad enchilada, vi fyller mjuka tortillabröd med husets läckra grönsaker som görs till en smakrik röra.

Detta gratineras sedan i ugnen för att få lite färg och bli läckert krispiga, till så ska det vara rikligt med het salsa och gräddfil… mmm

Ordet Enchilada kommer från det mexikanska uttrycket ”me enchile” då man känner av chilin i salsasåsen, det är samma sak som att säga ”det är hett” och vilka tillbehör man har till sin enchilada är valfria men salsan är obligatorisk.

Ingredients

  • 8 st Tortillabröd
  • 1 st Gul lök (tärnad)
  • 1 st Vitlök solo (hackad)
  • 200 gr Blomkål (hackad)
  • 200 gr Zuchinni (tärningar)
  • 200 gr Aubergine (tärningar)
  • 150 gr Kidney bönor (kokta)
  • 0,5 dl Quinoa (kokade enl förp)
  • 1 st Tomat (hackad)
  • 0,5 dl Tomatpuré
  • 2 tsk Spiskummin
  • 2 tsk Torkad koriander
  • 2 tsk Paprika pulver
  • Efter smak Röd chili (hackad)
  • Salt
  • 1 msk Honung
  • 100 gr Riven ost
  • Salsa egen eller köpt (sök gärna recept i bloggen)
  • Gräddfil
  • Rapsolja

Method

Step 1

Gör quinoan enligt förpackning, kokar du bönorna själv se till att ha kokat även dem.

Step 2

Sätt ugnen på grill

Step 3

Värm en större panna med lite olja i botten.

Step 4

Lägg först i lök och vitlök, låt de få färg och bli lite mjuka.

Step 5

Lägg sedan i resten av grönsakerna, fräs allt tills de blir lite mjuka men krispiga.

Step 6

Lägg i tomat, chili, kryddor, tomatpurén och honungen, vänd allt och fräs i ca två minuter.

Step 7

Smaka av med salt.

Step 8

Lägg ca 120 - 150 gr grönsaksröra på ett tortillabröd, rulla ihop och lägg i en ugnsform. Gör likadant med alla tortillas, avsluta sedan med att strö osten ovanpå, det gör inget om inte allt är täckt utan får lite kristligare yta i ugnen.

Step 9

Ställ sedan in formen i ugnen och gratinera i ca 10 - 15 minuter, brödet ska få en krispig yta och osten bli gyllenbrun.

Step 10

Servera sedan med rikligt av salsa och gräddfil och gärna lite grönt på toppen.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Ibland tycker man att det är synd att man inte har bröd hemma för då kunde man ha gjort en leverpastejmacka om man haft leverpastej.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: