Husets falafel med basilikahummus, aubergineröra, syrlig rödlök, myntayoghurt och grönsaker

2016-07-10
  • Servings : 5
  • Prep Time : 40m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 1:20 h

Influenserna från mellanöstern kan vi redan se på olika håll i vår matkultur men det finns massor kvar att utforska, så varför inte satsa på lite annorlunda fredagsmys med läcker plockmat inspirerat från mellanöstern.

Det är varken krångligt eller svårt att göra detta och i just detta recept så har jag anpassat vissa delar efter mitt skafferi då jag inte riktigt hade alla ingredienser hemma, mina falafel gör jag lite platta då jag vill få in dem i ett pitabröd eller libabröd lite lättare, rörorna kan du själv anpassa lite med mängden vitlök.

Ingredients

  • 500 gr Kikärtor
  • 20 gr Persilja (hackad)
  • 2 st Salladslökar (hackade)
  • 1,5 tskSpiskummin
  • 1,5 tsk Malen koriander
  • 1 udd Cayennepeppar
  • 1 st Vitlök
  • Ca 1 l Olja att fritera i
  • Aubergine
  • Olivolja (av bra kvalitet)
  • 1/3 Citron
  • ca 230 gr Kokta kikärtor
  • 1/2 dl Färsk basilika (hackad)
  • 1 st Rödlök (skivad)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk Sirap
  • 2 dl Yoghurt
  • 2 tsk Mynta
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Salladsblad
  • Tomat (skivade)
  • Paprika (skivad)
  • Pitabröd, ligabröd eller liknande

Method

Step 1

Blötlägg kikärtorna i dubbel mängd vatten i minst 1 timme, gärna längre

Step 2

Sätt ugnen på 170° och ställ in auberginen som ska så där i ca 45 minuter tills den känns mjuk inuti

Step 3

Gör falafelsmeten genom att hälla av vattnet av kikärtorna, pressa i 3 vitlöksklyftor och ha i persilja, spiskummin, malda koriandern, cayenne, salt och svartpeppar

Step 4

Mixa eller mal allt till en smet, testa att göra en bulle om den är för torr ha i lite olivolja. Forma små bullar som du plattar till och lägg på ett fat.

Step 5

Syrlig rödlök.. Lägg rödlöken i en skål och slå på vinäger samt sirapen, salta och vänd allt ordentligt.

Step 6

Basilikahummus.. Mixa kokta kikärtorna med basilika, 1/2 msk Olivolja, 1 st vitlöksklyfta och salt, det ska bli en fin smet, lägg upp i en skål och slå på lite olivolja och lägg på ett basilika blad.

Step 7

Aubergineröra.. Ta ut Auberginen ur ugnen, dela den och lägg den i en mixer med 2 st vitlöksklyftor, salt och 1 msk olivolja och pressa i juicen från citronen och mixa allt slätt. Lägg upp i en skål

Step 8

Myntayoghurt.. Lägg yoghurten i en skål och blanda i myntan, smaka av med salt och svartpeppar

Step 9

Lägg upp sallad, tomat och paprika snyggt.

Step 10

Värm upp oljan till friteringen försiktigt till ca 180°

Step 11

Fritera sedan falafeln i ca 4 minuter tills de fått fin färg, lägg upp på hushållspapper.. Fritera inte alla på en gång utan dela upp dem på minst tre omgångar, om du lägger i för mycket kan du tappa temperatur.

Step 12

Värm brödet lite, lägg upp falafeln på ett fat och servera alla tillbehören tillsammans, smaklig spis.

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Jag älskar svensk mat, speciellt spaghetti, kebab och pizza.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: