Farsans biffstek med smörfräst lök och rödvinssky

2014-11-22
  • Servings : 4
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 45m

Vissa saker som man lagar finns det historia bakom och så är det med denna klassiska rätt, det är den absolut första rätt som min far och mentor i köket lärde mig att bemästra redan när jag var 12 år, rätten vart jag en hejare på efter alla de gånger jag har “övat” på att tillaga den som middag hemma.

Jag serverade en rostad potatis till mitt recept men det går bra med vanlig stekt eller någon annan trevlig variant som du önskar, vill du ha tips så sök på potatis bland recepten.

Ingredients

  • 4 st Biffar med kappa (skåra i kappan)
  • 2 st Gula lökar (skivad i halvmånar)
  • 1 dm Purjolök (strimlad)
  • 1 st Vitlöksklyftor (skivad)
  • 1 tsk Socker
  • 1 pkt med Sopp eller grytgrönsaker gärna med rödbetor i som ger läcker färg (i bitar)
  • 3 - 4 dl Rött vin
  • 4 dl Vatten
  • 15 ml Tomatpure
  • 10 ml Maizena
  • 1 st Broccolihuvud (gör buketter)
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Smör

Method

Step 1

Börja med såsen som behöver lite tid att mogna, fräs soppgrönsakerna i en kastrull med lite smör så att dom börjar få färg, lägg i tomatpuren och fräs lite

Step 2

Slå på vin samt vatten och låt det sedan puttra, det ska bli ca hälften i vätskemängd, när det kokat ner ordentligt sila ur grönsakerna ur såsen och häll i maizenan utrörd i lite vatten tills du får en bra konsistens, smaka av med salt och peppar

Step 3

Börja med att steka alla sorters lök i en rejäl klick smör, löken ska bli mjuk och få lite färg utan att bli för sladdrig, när löken är klar salta, ha i sockret, smaka av och håll varmt.

Step 4

Koka upp vatten som du saltar väl och ha i en klick smör, när vattnet kokar lägg i broccolin och ta bort kastrullen från plattan och sila av vattnet precis innan servering.

Step 5

Beroende på vilken potatis du vill ha till så passar du in så att du steker biffen ca 10 minuter innan den ska serveras.

Step 6

Stek biffen i smör på en platta som inte är på max, utan är på lite mera än medeltemperatur salta och peppra på bägge sidorna, när köttet är stekt låt det vila på lite hushållspapper i någon minut.

Step 7

Använd gärna en stektermometer att få din stekgrad på biffen. Välstekt 70° Medium 60° Rare 55°

Step 8

När allt är klart lägg löken på köttet och servera allt snyggt upplagt på fat eller tallrik.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Comment (1)

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: