Fredagsstek i gryta med rotsaker, äpple och rött vin

2014-01-31
  • Servings : 6
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 1:30 h
  • Ready In : 1:45 h

Fredagar kan vara rätt tunga att komma hem till köket för matlagning, jag brukar därför göra olika varianter av  allt i ett matlagning.

Idag så vart det en läcker skinkstek som jag gör i en gjutjärnspanna i ugnen, i den finns det när den är klar en god sky, potatis, grönsaker allt för att få en komplett middag.

Ingredients

  • 1 st Skinkstek
  • 800 gr Potatis (skalad och delad en gång)
  • 400 gr Morötter (skalade och delade i stora bitar)
  • 1,5 cm Chili (hackad)
  • 1 st Gul lök (klyftad)
  • 1 st Äpple (i bitar)
  • 2,5 dl Rött vin
  • 2 st Vitlöksklyftor (hackade)
  • Svart peppar
  • Smör

Method

Step 1

Sätt ugnen på 200°

Step 2

Lägg lite smör i botten på gjutjärnsgrytan, sedan potatisen, morötter, chili, äpple, vitlök och lök

Step 3

Salta och peppra steken ordentligt och stek den runt om i smör, när den fått färg slå på vinet.

Step 4

Lägg i steken i grytan och slå på vinet från stekpannan, sätt på ett lock och ställ grytan i ugnen i c1 60 min.

Step 5

Ta ut grytan och sätt i en stektermometer i steken, ställ den i ugnen igen och låt den gå upp i 70°

Step 6

När den gjort det stäng av ugnen och låt den vila i ca 10 minuter

Step 7

Skiva steken och servera med potatis, morötter och skyn.. servera gärna en sallad och gele till

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Honungsstekt halloumi med valnötter på somrig rödgrön salladsbädd

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
-Lars, 5 år
%d bloggare gillar detta: