”Fresh made” hallon och banan sorbet med rostade hasselnötter

2015-07-18
  • Servings : 6
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 15m
  • Ready In : 45m

Det är gott med något lite sötare och fräscht efter en trevlig middag, varför inte imponera med en riktigt ”fresh made”  variant med hallon och banan som med lite planering går fort och blir läckert utan något större arbete efter middagen.

Termen sorbe är hämtad från den turkiska motsvarigheten, sherbat, som i sin tur är ett persiskt lånord.

Ingredients

  • 2 st Bananer (skalade)
  • 250 gr Hallon
  • 1 dl Muscavado socker
  • 5 dl Vatten
  • 1 st Vaniljstång
  • 100 gr Hasselnötter
  • Myntablad (till garnering)

Method

Step 1

Detta ska förberedas någon timme innan servering, dela bananerna i bitar och lägg dem i med hallonen i frysen, de ska bli genomfrysta.

Step 2

Häll 3 dl vatten i en kastrull och lägg i sockret, dela vaniljstången längs med och lägg i även den. Koka ner till en sockerlag och det är ca 1 dl vätska kvar i kastrullen.

Step 3

Häll upp den i en mugg och ställ i kylen,

Step 4

Rosta hasselnötterna i en varm panna tills de får färg och skalet lossnar lätt, lägg dem på ett hushållspapper och försök lossa så mycket skal som möjligt.

Step 5

Nu väntar du tills det är dags att servera

Step 6

Använd en mixer och mixa banan, hallon och sockerlag ordentligt, justera konsistensen med 1- 2 dl kallt vatten.

Step 7

Lägg upp direkt i en skål, strö på lite rostade hasselnötter och toppa med ett grönt blad, servera och njut av berömet från dina gäster.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients: ,
Related Recipes:
  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Trevlig bulgurpytt med falukorv, äpple, lök och paprika

  • Kikärt och morotsbiffar med bakade grönsaker, rostat pumpamos och persiljeolja

  • Moderniserad klassisk biffstek med lök på husets vis

  • Låda i ugnen med potatis, zucchini, kidney bönor & köttfärs samt en äppelfraiche

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
-Lars, 5 år
%d bloggare gillar detta: