Gjutjärnsstek fransyska i långkok med härlig sås

2013-02-03
  • Yield : 1 st Fransyska
  • Servings : ca 8
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 4:00 h
  • Ready In : 4:30 h

Enligt uppgift ska namnet fransyska komma från en matjournalist som beskrev köttet i en rätt, och det är en styckningsdetalj på nötkött som skärs benfri utmed bäckenbenet på nötkreaturet.

Idag så ville jag bjuda på en riktig söndagsstek, där köttet är så där läckert mört att det smälter i munnen därför fick det bli ett långkok i min gjutjärnsgryta.

Till en söndagsstek ska det serveras skalad potatis tycker jag som man kan mosa och få upp all sås med, till steken serverade jag även vår hemgjorda äppelmos och grönsakerna från koket samt broccoli.

Ingredients

  • 1 st Fransyska
  • 1/2 Purjolök (Skivad i cm stora bitar)
  • 3 st Morötter (skalad och i cm stora bitar)
  • 100 gr Rotselleri (Skalad och i cm stora bitar)
  • 2 st Dragon kvistar
  • 20 ml Tomatpuré
  • 30 ml Köttfond
  • 3 dl Röttvin
  • 4 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 1 kg Potatis skalad
  • Broccoli, Äppelmos
  • Smör
  • Salt
  • Svart peppar

Method

Step 1

Börja med att värma upp din gjutjärnsgryta eller kastrull med lite smör, lägg i fransyskan, salta och peppra, låt den sedan få färg runt om.

Step 2

Lägg sedan i morötter, selleri och purjolöken med tomatpurén, slå på vin, fond och vatten, toppa med dragonkvistarna, sätt på locket och låt det puttra i 4h

Step 3

Efter 3 timmar och 45 minuter sätter man på potatisen

Step 4

efter 4 timmar tar man ut köttet och virar det i folie, silar ur grönsakerna (håll dom varma) och häller skyn i en kastrull för att låta det koka upp med grädden.

Step 5

Red av skyn och smaka av den med salt och peppar, koka broccolin och skär upp köttet när potatisen är klar

Step 6

Servera köttet med grönsakerna (utan dragonkvistar) från koket, nykokt broccoli, potatisen och äppelmos.. mmm

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Comments (10)

  1. posted by Hubba Bubba on 4 maj, 2014

    Vad gjorde man av grädden?

      Svara
    • posted by Patric on 4 maj, 2014

      Halloj Hubba Bubba!
      Oj oj en miss av mig och grädden hade fallit ur själva beskrivningen men är nu på plats, häll i den när du kokar skyn så blir det kanon 🙂

        Svara
  2. posted by Ken Wahl on 20 oktober, 2014

    Vilken temperatur på ugnen? 250 grader?

      Svara
    • posted by Patric on 20 oktober, 2014

      Det är lite för varmt utan 175° blir kanon 🙂

        Svara
  3. posted by marie persson on 8 december, 2014

    Otroligt gott!! Och den godaste sås jag ätit nån gång!
    Den här sidan måste jag kika runt mera på!

      Svara
    • posted by Patric on 8 december, 2014

      Tackar så mycket Marie! Roligt att höra och du är så välkommen att kika runt 🙂

        Svara
  4. posted by Therese Jansson on 2 mars, 2015

    Håller med föregående 🙂 vilken fantastiskt god sås! O jag brukar aldrig lyckas med såser. ..ett favoritrecept till samlingarna Tack för att du delar med dig 😀

      Svara
    • posted by Patric on 2 mars, 2015

      Tackar Therese!
      Vad roligt att höra att du lyckats med såsen, brukar vara det viktigaste tillbehöret 🙂

        Svara
  5. posted by Annie on 5 augusti, 2016

    hej
    om man inte vill använda vin vad kan man ta i stället?

      Svara
    • posted by Patric on 13 augusti, 2016

      Hej Annie! Ursäkta dröjsmålet lite skön semester kom mellan 🙂 det finns idag trevlig alkoholfria viner som passar i maten, eller så tar du bara att fyller på med buljong.

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Blåbär är jättegott, för det är sylt i dom.
-Björn, 5år
%d bloggare gillar detta: