Grillad fläskkotlett från Sverige med en krämig basilikasås

2012-05-20
  • Servings : 6
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 1:10 h

Idag så serverade jag en enkel Svensk kotlett som jag marinerade med lite soya och vittvinsvinäger, grillade goda grönsaker till och serverat med en krämig basilikasås och mina snart klassiska rostade potatis.

Men först var jag och inhandlade kotletten och när jag tittar i kyldisken i min butik där jag brukar handla slås jag av bristen på svenskt fläskkött, där var välfyllt med “nyheten” tysk kotlett och den vanliga danska till fantastiskt pris så jag började leta lite och till slut hittade jag det svenska köttet dock något dyrare men marginellt för att veta att djuren behandlats bättre.

Kan tycka att det är tråkigt att man så aggressivt marknadsför det utländska köttet, när vi i Sverige har bra kött och  köttbönder som jobbar hårt i motvind för att se till att hålla kvar det svenska beståndet.

Tänk på! Så min lilla uppmaning är att handla svenskt kött, och tycker man det är dyrt fyll ut med lite härliga grönsaker som mättar och gör sig bra på tallriken också.

Grillad fläskkotlett

– 1kg Kotlett som jag skivar i cm stora skivor
– 0,5dl Soya
– 0,4dl Vittvinsvinäger
– Svart peppar
– Örtsalt

1. Blanda soya och vinäger med kryddorna
2. Lägg i köttet och jobba in marinaden lite
3. Lägg köttet på en varm grill och grilla det färdigt..

Basilikasås

– 1/2 Gul lök hackad
– 2st Vitlöksklyftor hackad
– 20ml Tomatpuré
– 3dl Grädde
– 1dl Vatten
– 15ml Vittvinsvinäger
– 9st Blad basilika färsk
– Örtsalt
– Matolja

1. Fräs löken i olja och lägg i tomatpurén
2. När det fått fräsa lite slå på grädde, vatten och vinäger samt basilikan
3. Låt det puttra i minst 10 minuter, krydda med salt och peppar
4. Mixa såsen ordentligt
5. Låt såsen puttra igen till den får rätt konsistens och smaka av
6. Servera

Grillade grönsaker

Jag grillade zucchini som jag delar längs med och hela tomater som jag när dom är färdiga skär upp i delar och serverar med lite salt, jag tycker att grönsaker blir saftigare om man gör så och de blir inte lika lätt brända.

Rostad potatis

– 1kg Potatis skivad med skal
– Olja
– Salt

1. Lägg potatisen på en plåt och vänd med lite olja
2. Ställ in i varm ugn på 220grader i ca 35 minuter (glöm inte att ställa in fisken när det gått 28 minuter)
3. När den fått färg och är klar salta och vänd försiktigt.. servera

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
De som föräter sig eller dricker sig fulla, har förstånd varken på att dricka eller äta.
-Jean Anthelme Brillat-Savarin
%d bloggare gillar detta: