Grillad karrékotlett med chili- äppelsås och ugnsbakade rotsaker i en timjan och vitlöksolja

2012-09-15
  • Servings : 6
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 1:25 h

Höst i Sverige innebär att det finns mycket roligt att hämta i trädgårdarna, här är ett recept som utnyttjar en del av det goa skafferiet.

Äpplen från vår trädgård blir en sås och härliga svenska rotsaker bakas i ugnen, till det så serverar vi en svensk karre med ben.

Ingredients

  • 6 st Karrèkotletter med ben
  • 10 ml vittvinsvinäger
  • 1 dl Vatten
  • Dragon
  • Svart peppar
  • Salt
  • 6 st Äpplen (1 i skivor och resten i bitar)
  • 1 st Gul lök (i bitar)
  • 10 ml tomatpure
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl Grädde
  • Om sura äpplen en liten nypa socker
  • 1 - 2 cm Chili (finhackad)
  • 400 gr potatis (i bitar)
  • 300 gr Morötter (skalade och i bitar)
  • 300 gr Palsternacka (skalade och i bitar)
  • 300 gr Kålrot (skalade och i bitar)
  • 0,3 dl Rapsolja + till lite annat
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • Knippe färsk timjan

Method

Step 1

Blanda ihop vinäger med 1 dl vatten, dragon, salt och peppar, lägg karren i det en stund

Step 2

Fräs sedan äpple, chili och lök i lite olja så att det mjuknar, lägg i tomatpuren och låt det få lite färg.

Step 3

Slå på vatten samt grädde och låt det puttra i minst 30 minuter

Step 4

Lägg potatis, morötter, palsternacka och kålrot på en plåt med lite olja och ställ i ugnen på 220° i ca 30 minuter

Step 5

Gör timjanoljan genom att lägga 0,3 dl olja, vitlöken och en knippa timjan i en lagom skål och mixa med en handmixer tills det blir så slätt som det kan bli

Step 6

Passera såsen igenom en finare sil ner i en ny kastrull och låt den nu puttra ner till en bra konsistens, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite lite socker om såsen blir lite sur

Step 7

Börja grilla eller steka karrén och äppleskivorna, salta och peppra köttet lite

Step 8

Samtidigt tar man ut potatisen och vänder i timjanolja samt lite salt, spara lite gärna olja till garneringen

Step 9

Sedan är det bara att lägga upp det lite snyggt på tallrik eller på fat..

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
-A P Herbert
%d bloggare gillar detta: