Grillad kycklingfilé med krämig risotto med sparris, parmaskinka och parmesanost

2012-06-24
  • Servings : 6
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 50m
  • Ready In : 1:10 h

Idag så är det söndagsmiddag och något gott ska tillagas och idag så föll valet på en enkel kycklingfilé som grillas, men som får sällskap på tallriken av en härligt trevlig risotto med sparris, parmaskinka och parmesan.

Till en risotto så tycker jag att man ska vara lite varlig med tillbehören för den ska i princip nästan fungera att ätas utan något till, så därför väljer jag att krydda kycklingen väldigt enkelt med salt och peppar.

Grillad kycklingfilé

– 6st filéer
– Salt
– Svartpeppar

1. Krydda ordentligt och lägg på varm grill
2. Kyckling brukar jag bara ge färg och sedan bli klara under lock utanför glöden
3. Skiva precis innan servering

Krämig risotto med sparris, parmaskinka och parmesanost

– 5dl Arborioris
– 3st Schalottenlök finhackad
– 3 -4msk Olja
– 8st Större basilika blad finhackade
– 11dl Vatten
– 3dl Vittvin
– Salt och svartpeppar
– 1dl Parmesanost riven
– 100gram smör
– Parmaskinka eller luftorkad skinka tärnad
– 1knippe sparris

1. Löken fräses försiktigt i olja tills den blir mjuk och glasig.
2. Lägg i riset och låt det fräsa med lite tills det är tort i botten och risen är lite genomskinligt
3. Häll på vinet och vatten tills att riset täcks, ha sedan i basilikan.. rör om och låt koka.
4. Späd med mera vatten och rör allteftersom.
5. Dela sparrisen i 2cm stora bitar och koka den försiktigt i vatten med salt och olja
6. Salta och peppra risotton och blanda i skinkan.. rör om
7. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lite lös och krämig. Om riset blir för torrt, så späd bara med lite mer vätska.
8. Tag av kastrullen från spisen, blanda ner smör och parmesanosten, smaka av med salt och peppar.
7. Vänd försiktigt i sparrisen men spara topparna som får fungera till garnering

Övrigt

– Jag grillade lite paprika med kycklingen som garnering, och hyvlade lite parmesan att lägga på toppen med ett basilika blad.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Honungsstekt halloumi med valnötter på somrig rödgrön salladsbädd

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
-Douglas Adams
%d bloggare gillar detta: