Grillad laxfilé och grönsaker med jordärtskocka på två sätt, en krämig sås och krispiga chips

2014-04-25
  • Servings : 6
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 60m

Här om dagen kom min fru hem med en påse med läckra jordärtskockor nyupptagna från dalarna, en arbetskamrat hade delat med sig av de härliga knölarna. Jag fick utmaningen att göra något roligt av dem och självklart så gick jag igång direkt, resultatet vart två tillbehör en krämig sås och krispiga chips som serverades till en läckert grillad lax.

Lite roligt om jordärtskockan: Den är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika där den odlas i tempererade trakter för sina knölars skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros ur samma släkte som vanlig solros, den odlades av ursprungsbefolkningen i nordöstra Nordamerika som kallade dem solrötter.

Ingredients

  • 1 st Laxfilé (urbenad och trimmad, delad i två delar)
  • 1/2 Citron
  • 15 ml Fishsauce
  • 3 Vitlöksklyftor (pressade)
  • 10 ml Olivolja
  • Salt
  • Svart peppar
  • 200 gr Jordärtskockor (skalade, låt de ligga i vatten tills det ska användas)
  • 3 dl Grädde
  • 2 dl vatten
  • Vitpeppar
  • 4 dl frityr olja
  • 150 gr Champinjoner
  • 150 gr Cocktailtomater
  • 1 kg Små potatisar

Method

Step 1

Tänd grillen

Step 2

Pressa juicen ur citronen och blanda den med fishsauce, vitlök, olivolja, salt och svart peppar.

Step 3

Lägg laxen i en form med skinnsidan neråt, pensla på marinaden på ovansidan.

Step 4

Blanda champinjonerna med cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsfast form

Step 5

Lägg grädden och vattnet i en kastrull, salta lite och lägg i alla jordärtskockor utom tre stycken. låt det sedan puttra tills jordärtskockorna är mjuka.

Step 6

Gör i ordning grillen genom att flytta kolen till sidorna så att laxen får plats utan att ligga ovanför glöden, lägg sedan på laxen och grönsakerna på den indirekta värmen och sätt på ett lock, låt laxen ligga med lockat på i ca 30 minuter.

Step 7

Börja koka potatisen i ca 20 - 25 minuter

Step 8

När jordärtskockorna mjuknat så mixa hela såsen ordentligt och häll den sedan genom en sil i en kastrull, låt såsen koka i hop till bra konsistens och smaka av med salt och lite vitpeppar.

Step 9

Värm upp frityroljan till 160° - 180°, skiva jordärtskockorna som är kvar millimeter tunt och fritera dem direkt tills de får färg (gör en jordärtskocka i taget), ta upp dem och lägg de på en bit hushållspapper att stelna.

Step 10

När laxen är klar är det dags att servera den med grönsakerna, den krämiga såsen och de små chipsen av jordärtskockan, lägg upp det snyggt och trevligt ett tips är att grilla några citronskivor till.

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

  • Trevlig bulgurpytt med falukorv, äpple, lök och paprika

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: