Helgrillad Entrecôte med het rödvinssås, bakad potatis med västerbotten ost och grillad blomkål

2012-07-11
  • Servings : 6
  • Prep Time : 45m
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 1:45 h

Igår så hade vi lite gäster hemma som jag funderade lite kring vad vi skulle bjuda på, jag hade som man brukar säga i köket proteinet klart nu var frågan vad man hittar på för roligt till.

Mitt protein igår var en kalventrecôte och till den hade jag en idé med en bakad potatis med västerbottenost i, såsen började som en fond med lite chili och vin i för att sedan växa fram till en sås som matchade entrecôten men framförallt västerbottenosten.

Den heta rödvinssåsen hittar man här

Ingredients

  • 1 st hel Entrecôte (räkna ca 140gram/person)
  • En trevlig pepparmix med lite andra kryddor i
  • Salt
  • -----------
  • 12 st Stora potatisar (men inte som bakpotatis)
  • 100 gr smör (i 12 bitar)
  • 150 gr Västerbotten ost riven
  • ----------
  • 1st Blomkålshuvud
  • Rapsolja
  • Flingsalt

Method

Step 1

Putsa bort dom värst senorna runt köttet och spara dom till såsen

Step 2

Gnid in hela köttet ordentligt med pepparmix och salt

Step 3

Lägg köttet i en form och stoppa termometern i köttet och ställ den på indirekt värme i grillen

Step 4

Det ska inte vara för varmt så låt inte spjällen vara för öppna eller gasolen på full värme

Step 5

När köttet når 60° är det klart ta bort det från värmen och låt det vila en stund innan skivning

Step 6

-----------

Step 7

Tvätta potatisen och picka lite i dom med en vass kniv

Step 8

Lägg dom på en plåt och ställ i ugnen på 190° i ca 45 - 60 minuter

Step 9

När dom är klara ta ut dom och gör ett snitt i potatisen och kläm så att dom öppnar sig lite

Step 10

Lägg i en smörklick och lite västerbottenost i varje potatis

Step 11

Ställ tillbaka dom i ugnen som du stängt av och låt allt smälta i eftervärmen i ca 10 minuter

Step 12

----------

Step 13

Rensa blomkålen så att det bara är huvudet kvar

Step 14

Lägg det på grillen med köttet när det nått ca 48°

Step 15

När köttet är klart så är blomkålen klart

Step 16

Dela huvudet i mitten och skiva

Step 17

Lägg upp snyggt och skvätt lite olja på och lägg lite flingsalt på toppen

Övrigt

– Grillade lite paprika till för färgen

– Något grönt är alltid fint, jag hade lite roliga gräslöksblommor i mina örtkrukor ute

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
-Douglas Adams
%d bloggare gillar detta: