Helgrillad karré av rapsgris med salviasmör och varm potatissallad med sesamfrön

2012-06-23
  • Servings : 10
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 1:30 h
  • Ready In : 2:00 h

Kvällens varmrätt som består av en helgrillad karré som späckar med lite äpple som jag tycker passar perfekt till fläskkött, på utsidan så ger jag den en ordentlig kryddblandning som ger köttet en härlig smak när det gosar i värmen på grillen. Den varma potatissalladen till gör att jag slipper en massa grönsaker på sidan utan det blir en all in one, köttet är väldigt saftigt i sig så jag nöjer mig med ett smör som bryter fint mot köttet med äpple i där salvian får ge mest smak.

Helgrillad karré

– 1,5kg Svensk karré jag hade den svenska rapsgrisen men det går bra med vilken svensk som helst
– 20ml Örtsalt
– 20ml Lökspulver
– 20ml Paprikapulver
– 20ml Örtkrydda
– 1st Äpple utan kärnhus och i mindre klyftor

1. Gör snitt på ovansidan på karrén och stoppa i äppleklyftorna
2. Blanda kryddorna och gnid in allt i köttet
3. Lägg köttet på grillen på indirekt värme med en termometer och grilla med bara lite öppet på spjällen
4. Det tar minst 1,5h och köttet ska upp i 72°
5. Ta av det från grillen och låt det vila lite
6. Skiva köttet och servera

Varm potatissallad med sesamfrön

– 900gram Färskpotatis tvättad och i bitar
– 300gram Rödbetor skalade och i bitar
– 2st Gula lökar i klyftor
– 2st Gröna paprikor i bitar
– 300gram Cocktailtomater utan grön kvist kvar
– Rapsolja
– 0,3dl Vittvinsvinäger
– 20ml Sesamfrön som rostas lite i en varm stekpanna
– Salt
– Svartpeppar

1. Kör paprika, tomater och lök på en plåt med lite olja på 220 i ca 15 -20minuter
2. När de har fått färg ta ur dem ugnen och gör likadant med potatisen och rödbetorna i ca 25 -30minuter
3. När de är klara så vänder man ihop alla grönsaker med lite salt, svartpeppar, olja, sesamfrön och vinäger
4. Smaka av och servera..

Salviasmör

– 250gram smör
– 1dl Röttvin
– 1st Schalottenlök finhackad
– 1st Vitlöksklyfta pressad
– Salvia om färsk hackad ca 10st blad
– Salt
– Svart peppar
– Rapsolja

1. Fräs vit och schalottenlök i rapsolja
2. När löken blivit mjuk utan att få färg slå på vinet och salvia
3. Koka ner tills det är en 1/2dl kvar
4. Krydda med salt och peppar
5. Lägg i smöret och låt det smälta
6. Smaka av och servera

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Det är långt mellan kokkonst och näringsvetenskap, på samma sätt som det är långt mellan älskogskonst och insemination.
-Jens Bang
%d bloggare gillar detta: