Hemmgjord kräftfond

2012-09-02
  • Yield : 1 sats
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 1:15 h

När kräftorna är uppätna så brukar man få en rejäl laddning med skal, dessa skal är faktiskt något som man kan använda till att göra en fantastisk fond av som förgyller en sås på ett kick.

Jag har valt att göra en fond som är ganska enkel men ändå ger fantastisk smak, nu går det att hitta recept som det är bra mycket mera ingredienser i men det här räcker gott enligt mig.

Orkar du inte koka på kvällen eller dagen efter lägg dom i en tät påse och frys in skalen och gör när du orkar, den färdiga fonden fryser du också in i isformar och tar ut det du behöver.

Ingredients

  • Skal från 1 kg Kräftor
  • 4 st Morötter (bara att dela upp)
  • 1 st Gul lök (bara att dela upp)
  • 15 ml Tomat pure
  • 1 knippe Dill (inte krondill)
  • 30 ml Congac
  • Olja

Method

Step 1

Hett upp en panna med lite olja lägg i löken och morötterna och låt dom fräsa lite innan du lägger i skalen

Step 2

Vänd skalen mycket så dom blir frästa runt om, när dom fräst lite lägg i tomatpurén och dillen och fortsätt vända allt.

Step 3

Slå på congacen och lägg i en tändsticka så man bränner av allt (stäng fläkten, ha ett lock nära och var försiktig)

Step 4

Slå nu på vatten så att det täcker skalen, fyll hela tiden på så att det täcker.

Step 5

Låt det sedan koka i ca 30 minuter

Step 6

Sila bort skalen ordentligt och häll vätskan i kastrullen igen, låt det koka och reducera ner så att du har ca 2 - 3 dl fantastisk kräftfond.

Step 7

Den är helt osaltad och kryddad nu, det gör du när den används i en sås eller gryta senare.

Print Friendly
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients: ,
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Honungsstekt halloumi med valnötter på somrig rödgrön salladsbädd

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
-Lars, 5 år
%d bloggare gillar detta: