Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

2017-07-02
  • Servings : 4
  • Prep Time : 45m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 1:15 h

Jag är oerhört svag för att grilla färsbiffar som man kan krydda på så många olika sätt, och i formen som hamburgare så blir det lite extra med alla goda tillbehör.

Av någon anledning så gör vi hamburgare gärna som olika kopior av amerikanska varianter och sällan ser en med smakerna hämtade från våra breddgrader, så i dag plockar vi fram de svenska smakerna och gör en hamburgare som ger mersmak.

Tips!

Vill du inte ha kött byt ut mot halloumi som du viker ut och delar på mitten, lägg i påse med lite rapsolja, chiliflakes och en skvätt citronjuice, låt vila lite och grilla

Ingredients

  • 2 st Färsk gula lökar (Tärnad)
  • 1 dl Vatten
  • 0,5 dl Äppelcider vinäger
  • 1 msk Honung
  • 1/2 kvist Färsk rosmarin
  • 500 gr Högrevsfärs
  • 1,5 dl Västerbottenost (grov riven)
  • 300 Palsternacka (tunt skivad)
  • Rapsolja
  • 1/3 Citron
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 Vitlöksklyfta (pressad)
  • 1/2 Rödlök (hackad)
  • 1 st Äpple (0,5 cm skivor)
  • Isbergssallad (Ta loss blad)
  • 500 gr Färskpotatis (Delade i halvor)
  • 1 st Tomat (skivor)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rapsolja

Method

Step 1

Vi börjar med lite förberedelser

Step 2

Den picklade löken gör du med fördel några timmar innan, den håller i dagar så det är lugnt. Vispa ihop vinäger med honungen, slå på vatten, lägg i löken, rosmarinkvisten och salta lite, sätt på ett lock och ställ i kylen

Step 3

Värm en kastrull med ca 4 cm rapsolja i, när den är varm (testa med en palsternack skiva) lägg i palsternacka och låt den få en gyllenbrun färg.

Step 4

Lägg upp chipsen på hushållspapper och låt dem rinna av, ta bort pappret och salta och vänd försiktigt. OBS! gå inte och små ät av dem den är löjligt goda och tar slut fort 😉

Step 5

Tänd grillen och sätt på ugnen på 200°

Step 6

Blanda färsen med Västerbottenosten, salt och svartpeppar, prov stek lite och smaka av.

Step 7

Forma 4 st burgare och ställ i kylen

Step 8

Lägg upp färskpotatisen på en plåt med lite olja och ställ i ugnen, ca 25 - 30 minuter tills det fått fin färg och är klara

Step 9

Lägg créme fraichen i en skål och pressa i citronen, lägg i vitlöken, rödlök, salta och peppra, smaka av.

Step 10

Grilla hamburgarna så som du vill ha dem (welldone, medium eller rare), håll varma och grilla äppelskivorna

Step 11

Ta ut potatisen ur ugnen och salta, lägg upp..

Step 12

Värm bröden på grillen och börja montera hamburgarna, dressing i botten, salladsblad, hamburgare, tomat, picklad lök, palsternackschips, äppelsirap och bröd på toppen.

Step 13

Servera och njut av din hamburgaren med härliga Svenska smaker 🙂

Print Friendly
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Marinated pork chop on the length, roasted vegetables with black sesame seeds and blue cheese sauce

  • Churros en el camino de la casa

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Gud ger oss nötterna, men han knäcker dem inte till oss.
-HC Andersen
%d bloggare gillar detta: