Husets Kebab med sesamfrästa grönsaker, myntayoghurt, rostade kikärtor, feta, majs och libabröd

2017-04-02
  • Servings : 6
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 45m
  • Ready In : 1:15 h

Som traditionen hemma bjuder så får dagens födelsedagsbarn bestämma middagen, dagens önskemål var grillat med fria tyglar för mig.

Jag bestämde mig för grillspett direkt och i affären samlade jag på mig inspiration till dem, men det färska libabrödet fick mig att ändra riktning och det vart smakrika färsspett med inspiration från mellanöstern .

Kebab (även kebap, kabob eller kabab; från persiskans kabāb) är en maträtt från Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien innehållande bitar av kött, fisk, eller grönsaker rostade eller grillade på spett med ursprung från Mellanöstern eller östra Medelhavet.

Ingredients

  • 900 gr Lamm eller Nötfärs
  • 3 st Vitlöksklyftor (pressade)
  • 3 cm Röd chili
  • 2tsk Paprikapulver
  • 2 tsk Lökpulver
  • 2 tsk Koriander
  • Salt
  • 1 st Liten Zuchinni (bitar)
  • 1 st Gul Lök (klyftor)
  • 3 st Vitlöksklyftor (hackade)
  • 1 st Röd paprika (bitar)
  • 200 gr Cocktailtomater
  • 1,5 msk oskalade sesamfrön
  • 3 dl Yoghurt (typ turkisk)
  • 50 gr Soltorkad tomat (strimlad)
  • 1 tsk Mynta
  • 2 dl Kikärtor (kokta)
  • Olivolja
  • 300 gr Isbergssallad (tunt strimlad)
  • 250 gr Fetaost (smulad)
  • 6 st Spett, om trä glöm inte blötlägga dem först
  • 3 st Majskolvar (gärna förkokta, delade i 6 bitar)

Method

Step 1

Tänd grillen så den får rätt glöd 🙂

Step 2

Lägg färsen i en bunke tillsammans med pressad vitlök, chili, lökpulver, paprikapulver, koriander, salt och svartpeppar.

Step 3

Blanda färsen väl och dela upp den i 6 st lika stora delar, rulla dem till korvar och tryck in spetten, låt dem sedan vila tills det är dags att grilla

Step 4

Lägg yoghurten i en skål och blanda i soltorkade tomaterna & mynta smaka av med salt och svartpeppar,

Step 5

Hetta upp en panna och lägg i väl avrunna kikärtor som ska rostas tills de får färg, salta och häll upp i en skål.

Step 6

Värm en kastrull tillsammans med lite olja, när den är varm lägg i lök och hackad vitlök låt det bli mjukt och få lite färg, lägg sedan i zuchinni, paprika och cocktailtomaterna

Step 7

Fräs allt tills grönsakerna är lite mjuka med krispig kärna, avsluta med att lägga i sesamfröna som får fräsa med lite smaka av med salt och svartpeppar

Step 8

Börja grilla spetten och majskolvarna tills de fått färg och färsen är genom grillade

Step 9

Lägg upp spetten snyggt på den strimlade isbergen och servera med tillbehören snyggt upplagda

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Läckert varm bulgursallad med fetaost, avocado, paprika, zucchini och en hint bacon

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Äter man nyttigt kan man få spela fotboll mot Brasilien. Spagetti är jättenyttigt.
-Emma, 5 år
%d bloggare gillar detta: