Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

2017-09-11
  • Servings : 6
  • Prep Time : 40m
  • Cook Time : 20m
  • Ready In : 60m

Tänk dig middagen där gästen själv får välja vad den vill äta och vara med på tillagningen, jag har tagit fram den gamla ´härliga fondue grytan för att bjuda mina gäster på en härlig asiatisk middag. Tyvärr så var min sedan länge borttappad i någon flytt, men det löstes enkelt med nätet och Zerazza som snabbt levererade min snygga fonduegryta.

Använd gärna fantasin till plock att lägga skålarna.

Ingredients

  • 10 cm ingefära (skalad & skivad)
  • 2 l vatten
  • 3/4 dl kalvbuljong
  • 1 dl soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 600 gr utskuren biff (tunns skivad)
  • 300 gr fast tofu (i bitar)
  • 300 gr Morötter (strimlade i tändstiksform)
  • 300 gr Purjolök (strimlad)
  • 300 gr Rotselleri (strimlade i tändstiksform)
  • 500 g kokta kalla risnudlar
  • Sesamfrön svarta
  • Cashewnötter
  • Gari (Inklagd asiatisk ingefära)
  • 6 äggulor
  • Japansk soya

Method

Step 1

Börja med buljongen i en större gryta med att lägga ingefäran i tillsammans med vatten, kalvbuljong, soja, risvinäger & sesamoljan, koka upp och låt småkoka ca 15 minuter med lock. Lyft upp ingefäran, och håll varm

Step 2

När buljongen är klar använd den att förkoka biffen, morötter, purjolök och rotselleri så att de blir nästan klara, lägg upp snyggt på ett stort fat med nudlarna i mitten, stek även tofun under tiden på bägge sidorna och lägg upp.

Step 3

Lägg upp sesamfrö, Cashewnötter och Gari i små trevliga skålar,

Step 4

Duka bordet med varsin skål och pinnar samt äggulan serverad i en liten skål till varje person.

Step 5

Häll upp buljongen riktigt varm i fonduegrytan och ställ den på lågan, bjud till bords och instruera gästerna att fylla sin skål efter eget tycke och smak (ta inte för mycket utan ta flera gånger), hälla sedan över den rykande varma buljongen och toppa med tillbehören.

Step 6

Använd pinnarna och doppa i äggulan som man smaksatt med lite soya efter egen smak, ät nu i lugn och ro.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients: ,
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Läckert varm bulgursallad med fetaost, avocado, paprika, zucchini och en hint bacon

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: