Kalv entrecôte med ädelostgratinerad potatis, vitlöksbakad champinjoner och en äppelvinägersky

2013-11-30
  • Servings : 6
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 45m
  • Ready In : 1:05 h

En festligare middag men som är lätt och snabb att få ihop med kalventrecôte som lätt byts ut mot något anat om så önskas, till den en smakrik potatis som gratineras i ugnen med ädelost samtidigt som champinjonerna blir klara.

Äppelvinägerskyn är syrlig som brytning till ädelosten i potatisen, den får puttra en stund med godsaker för att blir riktigt mustig och smakrik.

Ingredients

  • 6 st Skivor Entrecôte
  • 800 gr Potatis (skivade i halvmånar)
  • 100 gr Ädelost
  • 1 st Åpple gärna rött (tärnat)
  • 1 stång Bleckselleri (i bitar)
  • 1 st Vitlök solo (i bitar)
  • 1 st Morot (i bitar)
  • 1/2 Gul lök (i bitar)
  • 30 ml Tomatpuré
  • 5 dl Köttbuljong
  • 20 ml Äppelcidervinäger
  • 5 ml Maizena
  • 125 gr Vitlökssmör
  • 12 st Champinjoner (ta bort foten)
  • Smör
  • Rapsolja
  • Salt
  • Svart peppar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 225°

Step 2

Fräs morot, selleri, vitlök och lök i lite olja så det får lite färg, lägg i tomatpurén och fräs lite till och slå på buljong samt vinäger och låt det bara stå och puttra

Step 3

Lägg upp potatisen i en ugnsform med äpplena, smula på ädelosten och salta, peppra och häll lite rapsolja på, sätt sedan in formen i ugnen och låt den stå i ca 25 - 30 minuter

Step 4

Champinjonerna läggs med hatten neråt i en form lägg en klick smör i hålet efter foten och ställ in formen i ugnen med potatisen

Step 5

När potatisen börjar bli klar börja stek köttet i smör med salt och peppr, låt det bli så som du vill ha det och låt det vila i någon minut innan servering, passa på att reda av skyn med maizenan utrörd i lite vatten och smaka av den, servera allt med potatisen och champinjonerna.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Utan aptit skall man varken äta eller älska.
-Eberhard von Minden
%d bloggare gillar detta: