Klassisk Wienerschnitzel med citron, ansjovis & kapris

2015-06-24
  • Servings : 5
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 60m

Namnet wienerschnitzel börjades först användas i slutet av 1800-talet och tillhör en det österrikiska kökets mest berömda specialiteter.

Den garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron men i Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris, till rätten serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis och jag valde att serverad rostad färskpotatis till.

Ingredients

  • 6 skivor Kalvinnanlår (ca 160 gr st)
  • 5 dl Ströbröd
  • 5 dl Vetemjöl
  • 5 st Ägg
  • 1 st Citron (skivad)
  • 1 liten ask Ansjovisfilé
  • 1 liten brk Kapris i lag
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 800 gr Färsk potatis (tvättad)
  • Rapsolja
  • Smör

Method

Step 1

Sätt ugnen på 225°

Step 2

Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills kalvskivorna blir ca 5-8 mm tjocka.

Step 3

Häll upp vetemjöl på en tallrik, salta och peppra.

Step 4

Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.

Step 5

Lägg upp potatisen på en plåt och slå på lite olja, ställ in i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen fått färg och är klar.

Step 6

Lägg ut citronskvorna och rulla en ansjovisfile runt fingret, lägg den på citronen och fyll med kapris.

Step 7

Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.

Step 8

När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör (rejält för det ska täcka kanten på köttet i pannan) och medelvärme i pannan ca 2 minuter/sida håll koll så det inte bränns.

Step 9

Serveras alltid nystekt så fraset finns kvar och med citronen garnityret ovanpå med en rejäl persiljekvist, servera gärna med gröna ärtor som värmts i lite smör och potatisen

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Lövbiff med örttomatiserade grönsaker och ett mjukt vitlökssmör

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

  • Grönsaksbiffar med ingefärsspetsad tomatsås, sesamrostad majs och mathavre med grönt

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Jag älskar svensk mat, speciellt spaghetti, kebab och pizza.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: