Klassisk Wienerschnitzel med citron, ansjovis & kapris

2015-06-24
  • Servings : 5
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 60m

Namnet wienerschnitzel börjades först användas i slutet av 1800-talet och tillhör en det österrikiska kökets mest berömda specialiteter.

Den garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron men i Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris, till rätten serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis och jag valde att serverad rostad färskpotatis till.

Ingredients

  • 6 skivor Kalvinnanlår (ca 160 gr st)
  • 5 dl Ströbröd
  • 5 dl Vetemjöl
  • 5 st Ägg
  • 1 st Citron (skivad)
  • 1 liten ask Ansjovisfilé
  • 1 liten brk Kapris i lag
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 800 gr Färsk potatis (tvättad)
  • Rapsolja
  • Smör

Method

Step 1

Sätt ugnen på 225°

Step 2

Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills kalvskivorna blir ca 5-8 mm tjocka.

Step 3

Häll upp vetemjöl på en tallrik, salta och peppra.

Step 4

Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.

Step 5

Lägg upp potatisen på en plåt och slå på lite olja, ställ in i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen fått färg och är klar.

Step 6

Lägg ut citronskvorna och rulla en ansjovisfile runt fingret, lägg den på citronen och fyll med kapris.

Step 7

Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.

Step 8

När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör (rejält för det ska täcka kanten på köttet i pannan) och medelvärme i pannan ca 2 minuter/sida håll koll så det inte bränns.

Step 9

Serveras alltid nystekt så fraset finns kvar och med citronen garnityret ovanpå med en rejäl persiljekvist, servera gärna med gröna ärtor som värmts i lite smör och potatisen

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Lövbiff med örttomatiserade grönsaker och ett mjukt vitlökssmör

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
-Carl Hammarén
%d bloggare gillar detta: