Lågtempstekt rimmat sidfläsk med en härligt krämig tomatpasta

2014-03-08
  • Servings : 4
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 9:00 h
  • Ready In : 9:30 h

För mig står det Italienska köket för den enkla okomplicerade matlagningen med rena smaker, här är ett recept med min tolkning av just denna matlagning.

Rimmat sidfläsk som i 9 timmar steks i ugnen på låg temperatur för att bli saftigt och mört, till detta en fettuccine som dragit med en gräddig tomatsås mmm…

Ingredients

  • 2 st bitar rimmat sidfläsk a´500 gr
  • 2 st Morötter (slantade i en cm skivor)
  • 1 st Gul lök (klyftad)
  • Färsk timjan
  • Svartpeppar
  • 3 dl Grädde
  • 2 st Tomater (fint hackade)
  • 1 st Kyckling buljong tärning
  • 2 st Vitlöksklyftor (pressade)
  • Parmesan (hyvlad)
  • 300 gr Färsk Fettuccine
  • Salt
  • Rapsolja

Method

Step 1

Sätt ugnen på 80° och lägg sidfläsket i en ugnsform med svålen uppåt, skär skåror i ett rutmönster, lägg morötterna och löken runt om med en näve med timjan, ställ in formen som ska stå i minst 9 timmar.

Step 2

När sidfläsket stått i ugnen i ca 7,5 timme häll all grädde runt om köttet och låt det sedan stå i ugnen igen.

Step 3

När sidfläsket börjar bli klart sätt på pastavattnet som ska vara rikligt saltat

Step 4

Fräs tomaterna med vitlöken och lite olja i en kastrull, ta ut köttet från ugnen och ta ur det ur formen med timjan, häll grädden med grönsakerna ner i pannan med tomaterna och lägg i buljongtärningen, låt det puttra i några minuter,

Step 5

Köttet ställer du in i ugnen igen, såsen ska puttra tills den är krämig, smaka sedan av den med salt och svartpeppar

Step 6

Koka pastan och när den är klar häll av vattnet ordentligt, häll den krämiga tomatsåsen över pastan och låt det dra i någon minut.

Step 7

Skiva sidfläsket och servera det med pastan som toppas med parmesan och svart peppar

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Medelhavsbiffar, sallad på matvete med citronmarinerade grönsaker och en len myntayoghurt

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Pastagratäng med citronmarinerad lax, gröna linser och en krämig tomatgräddsås med cava

  • Vardaglig pasta på minuter med färg och klimatsmart avtryck

  • Rödbetsbiffar med avocadosalsa och frästa paprikor i balsamico vinägrett

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Det sägs att man blir vad man äter. Men vem vill bli en morot?
-Olle Lundberg
%d bloggare gillar detta: