Krämig vindoftande risotto med tomat, lök, prästost och rostad blomkål

2016-10-14
  • Servings : 3
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 45m

En härligt enkel middag med klart lyxigt intryck som passar perfekt vid ett fint dukat bord med ett glas vitt i glaset, här använder vi oss av grötris till risotton som vi är många som har kvar från julen i skåpet hemma.

Ingredients

  • 3 dl Grötris
  • 2 dl Vittvin
  • 4 dl Vatten
  • 1/2 st Rödlök (hackad)
  • 1 st Tomat (Tärnad)
  • 2 st Vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 cm Röd Chili (hackad)
  • 1 st Grönsaksbuljong tärning
  • 30 gr Lagrad Prästost (riven)
  • 1 st Blomkålshuvud
  • Olivolja
  • 2 krdm Rökt salt
  • Rökt flingsalt

Method

Step 1

Sätt ugnen på 150° och ställ i blomkålen som ska rostas i 2 timmar, när det är klart stäng av ugnen och låt blomkålen stå kvar till servering.

Step 2

Värm en kastrull med rapsolja i botten, när det blivit varmt lägg i riset som ska fräsa lite så det blir lite genomskinligt.

Step 3

Lägg i tomat, lök, chili samt vitlöken och fräs lite, slå på vinet och lägg i buljongtärning

Step 4

Slå på vatten och dra ner värmen till hälften, låt det småputtra i ca 15 -20 minuter under omrörning lite då och då, slå på mer vatten om det blir torrt 1 dl åt gången, låt riset bli klart med en liten kärna.

Step 5

Avsluta med att smälta i prästosten och ha i det rökta saltet, smaka av och kolla konsistensen som ska vara fast och något rinnig.

Step 6

Gör små buketter av blomkålen och lägg upp risotton med några droppar olivolja på, lägg på lite rökt salt och servera med några gröna blad.

Print Friendly
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Pastagratäng med citronmarinerad lax, gröna linser och en krämig tomatgräddsås med cava

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: