Krämig vindoftande risotto med tomat, lök, prästost och rostad blomkål

2016-10-14
  • Servings : 3
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 45m

En härligt enkel middag med klart lyxigt intryck som passar perfekt vid ett fint dukat bord med ett glas vitt i glaset, här använder vi oss av grötris till risotton som vi är många som har kvar från julen i skåpet hemma.

Ingredients

  • 3 dl Grötris
  • 2 dl Vittvin
  • 4 dl Vatten
  • 1/2 st Rödlök (hackad)
  • 1 st Tomat (Tärnad)
  • 2 st Vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 cm Röd Chili (hackad)
  • 1 st Grönsaksbuljong tärning
  • 30 gr Lagrad Prästost (riven)
  • 1 st Blomkålshuvud
  • Olivolja
  • 2 krdm Rökt salt
  • Rökt flingsalt

Method

Step 1

Sätt ugnen på 150° och ställ i blomkålen som ska rostas i 2 timmar, när det är klart stäng av ugnen och låt blomkålen stå kvar till servering.

Step 2

Värm en kastrull med rapsolja i botten, när det blivit varmt lägg i riset som ska fräsa lite så det blir lite genomskinligt.

Step 3

Lägg i tomat, lök, chili samt vitlöken och fräs lite, slå på vinet och lägg i buljongtärning

Step 4

Slå på vatten och dra ner värmen till hälften, låt det småputtra i ca 15 -20 minuter under omrörning lite då och då, slå på mer vatten om det blir torrt 1 dl åt gången, låt riset bli klart med en liten kärna.

Step 5

Avsluta med att smälta i prästosten och ha i det rökta saltet, smaka av och kolla konsistensen som ska vara fast och något rinnig.

Step 6

Gör små buketter av blomkålen och lägg upp risotton med några droppar olivolja på, lägg på lite rökt salt och servera med några gröna blad.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
No one is born a great cook, one learns by doing.
-Julia Child
%d bloggare gillar detta: