Lime och chiligrillad laxfilé med svart bönsalsa samt smör & gräslöks slungad potatis

2015-04-02
  • Servings : 5
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 50m
  • Ready In : 1:10 h

En söt och het marinad på laxen som bakas av under ett lock på grillen serverad med en bönsalsa och potatis med smör och en rejäl knippe gräslök, rätten är alldeles lagom krånglig och laxen sköter sig nästan själv på grillen.

Ingredients

  • 800 gr Laxfilé (benfri)
  • 1 st Lime
  • 2 msk Honung
  • 1 tsk Smoked paprika
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 cm Röd chili (finhackad)
  • 2 dl Svarta bönor (färdigkokta)
  • 1 st Gul lök (tärnad)
  • 1 st Vitlök solo (pressad)
  • 1 st Burk Krossade tomater (goda)
  • 2 msk Olivolja
  • 900 gr färsk Potatis (tvättad)
  • 50 gr Smör
  • 1 kruka Gräslök
  • Salt
  • Svartpeppar

Method

Step 1

Tänd grillen och börja koka potatisen

Step 2

Gör marinaden genom att smälta honung och pressa i limen, blanda i chili, smoked paprika, spiskummin, vitlökspulver, salt och rör ordentligt

Step 3

Lägg laxen men skinsidan neråt på ett fat och pensla på marinad, när du fått glöd på grillen gör en glödfri sida och lägg laxen där med skinsidan neråt, lägg på ett lock och efter 10 minuter lyft på locket och pensla på mer marinad på laxen.

Step 4

Häll upp bönorna i en sill och skölj dem men vatten för att ta bort det svarta vattnet, lägg sedan upp dem i en skål och lägg i lök, vitlök och olivolja, slå på den krossade tomaten och blanda väl. (Bönor och tomat ska vara rumstempererad)

Step 5

Slå upp salsan i silen igen och låt den stå och droppa så den blir "torr", smaka av med salt & svart peppar.

Step 6

När potatisen är klar häll av vattnet och lägg i smör, salt samt gräslök, lägg på ett lock och snurra runt potatisen i smör och gräslök.

Step 7

Efter ca 20 minuter är laxen klar, tryck lätt med fingret och kolla om köttet skivar sig lätt. Avsluta grillningen med att pensla på sista marinade och ta sedan bort laxen.

Step 8

Lägg upp allt snyggt på fat och servera gärna lite grillad lime och grönsaker till, smaklig måltid

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
-George Miller
%d bloggare gillar detta: