Pannkaka i panna, ugnen och lite mer

2012-08-08
  • Servings : 6
  • Prep Time : 15m
  • Cook Time : 45m
  • Ready In : 60m

Pannkaka är en Svensk husmansrätt som vi äter som förätt, varmrätt, efterrätt och till soppa, arkeologiska bevis visar på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen.

Nu för tiden så tror jag att det vanligaste är att vi äter den med sylt och grädde, men att äta den med lite keso, färska bär, lök och rom eller med en frukt kompott fungerar lika bra.

Det finns även en hel del olika recept på hur den ska göras och dom flesta fungerar bra, det enda som jag personligen inte tycker är ok är dom recept som innehåller socker (om dom inte är till dessert).

Ingredients

  • 3 dl Vetemjöl
  • 8 dl Mjölk
  • 4 st Ägg
  • 1/2 tsk Salt
  • 0,5 dl Rapsolja

Method

Step 1

Vispa sammam mjölk och mjöl så att alla klumpar försvinner

Step 2

Vispa i ägget ett i taget

Step 3

Till sätt olja och salt

Step 4

Häll smeten i en smörjd långpanna och ställ in i varm ugn på 225 i 20-25 minuter alt. stek pannkakor i stekpanna på medelvärme med lite smör

Varianter på pannkaka

Plättar tillagas av samma recept som pannkaka men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg.

Blinier är mindre pannkakor bakade på bovetemjöl

Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen.

Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller fint skurna tärningar av rimmat sidfläsk.

Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en lyxig efterrättsvariant från Gotland. Förutom de vanliga pannkaksingredienserna innehåller den risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel, och serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.

Jästa pannkakor är små jästa pannkakor som är vanliga i Sydsverige.

Äggfria pannkakor går bra att tillaga tillsätt då en knivsudd potatismjöl för att få pannkakan att hålla ihop bättre.

Amerikanska pannkakor innehåller också bakpulver samt socker och serveras med lönnsirap

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , ,
Related Recipes:
  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Honungsstekt halloumi med valnötter på somrig rödgrön salladsbädd

  • Lövbiff med örttomatiserade grönsaker och ett mjukt vitlökssmör

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Man kan inte få en sufflé att resa sig två gånger.
-Alice Roosevelt Longworth
%d bloggare gillar detta: