Pastagratäng med citronmarinerad lax, gröna linser och en krämig tomatgräddsås med cava

2017-04-17
  • Servings : 6
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 1:10 h

Efter helgen så tittar jag lite rester av färsk lax kvar i kylen tillsammans med en skvätt Cava, grädde och cocktailtomater, lite fantasi och tankelekar med smakerna vart en riktigt uppskattad middag med en krämig pastagratäng med lite mindre pasta och mera linser tillsammans med den krämiga tomatsåsen.

Ingredients

  • 500 gr Laxfilé (strimlad)
  • 1 citron
  • 1 kruka dill (hackad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1,5 dl Gröna linser
  • 2 dl Cava eller liknande
  • 2 st Vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 st Gul lök (hackad)
  • 1 st Grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 5 dl Grädde
  • 4 st Tomater (hackade)
  • 2 msk Tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 2 msk Maizena
  • 250 gr Cocktailtomater (delade längs med)
  • 1 dl Parmesanost (Hyvlad)
  • ca 15 st Lasagneplattor
  • Smör

Method

Step 1

Börja med att hälla upp linserna i en kastrull med gul lök, vitlök,buljongtärningen, cava och 5 dl vatten, sätt på plattan och koka dem mjuka med lite motstånd

Step 2

Under tiden lägg laxen i en skål med dill, salt och svartpeppar, pressa juicen ur citronen över och vänd laxen ordentligt

Step 3

När linserna är färdiga häll inte bort vätskan utan slå på grädden , 3 dl vatten till och häll i tomaterna samt tomatpurén, låt allt koka upp och puttra i några minuter

Step 4

Red såsen med maizenan utrört i lite vatten, koka upp och smaka av, ta bort från värmen.

Step 5

Sätt ugnen på 200° och ta fram en ugnsform som du smörjer ordentligt med smör

Step 6

Lägg ett lager med lasagneplattor i botten och sedan sprid ut laxen ovanpå,

Step 7

Slå på lite sås och lägg ett lager till med lasagneplattor, slå på sås och lägg ett till lager med plattor

Step 8

Avsluta med sista såsen ovanpå, sprid ut cocktailtomaterna och strö över parmesanosten.

Step 9

Ställ in formen i ugnen i ca 30- 40 minuter, tills du har fått en gratinerad yta och pastaplattorna är klara.

Step 10

Nu är det bara att ställa fram och servera gärna med en härlig grönsallad, smaklig måltid.

Print Friendly
Recipe Type: , Tags: , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Vardaglig pasta på minuter med färg och klimatsmart avtryck

  • Morot och vitkålsfräs med bacon, parmesan och bönpasta

  • Rödbetsbiffar med avocadosalsa och frästa paprikor i balsamico vinägrett

  • Krämig vindoftande risotto med tomat, lök, prästost och rostad blomkål

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
-George Miller
%d bloggare gillar detta: