Sesambakad fläskfilé med krämiga kantareller med calvados samt fetabakad tomat

2012-09-15
  • Servings : 6
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 1:30 h
  • Ready In : 2:00 h

Lite festligare lördagsmiddag med fläskfilé idag som jag bakar långsamt i ugnen på 140°, och serverar härliga kantareller till som bränts av i calvados och kokas i grädde. En tomat som fylls med härlig fetaost och skivad ugnsbakad potatis, en strålande festmiddag på lördags kvällen som gillades av hela familjen.

När man tillagar fläskfilén på låg värme blir den saftigare och behåller färgen inuti, se till att ha en termometer till hands så underlättar man rejält.

Ingredients

  • 1 kg Fläskfilé
  • Sesamfrön
  • 3 st Morötter (i 1,5 cm tjocka slantar)
  • 3 st Vitlköksklyftor (skivade)
  • 150 gr Kantareller (dom största delade)
  • 1/2 st Gul lök (finhackad)
  • 3 dl Grädde
  • 30 ml Calvados
  • 3 ml Maizena
  • 3 st Tomater (delade på mitten)
  • 100 fr Fetaost
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Rapsolja
  • Smör
  • 800 gr Potatis (tvättad och skivad)

Method

Step 1

Salta, peppra och strö sesamfrön över fläskfilen tryck fast dom lite, lägg upp den i en ugnsfast form tillsamans med morötter och vitlöken, ställ in formen i ugnen på 140° med en termometer på 63° - 65°

Step 2

Lägg lite smör i en kastrull och fräs lök och kantareller ordentligt tills all vätska är borta, stäng av fläkten häll på calvados och lägg en tändsticka i för att bränna av.

Step 3

Slå på grädden och salta samt peppra lite, låt det sedan puttra försiktigt.

Step 4

När fläskfilen är klar tar man ur den och höjer temperaturen på ugnen till 220°

Step 5

Slå in fläskfilen i folie eller smörpapper och lått den vila, vätskan i formen slår man ner i kantarellerna tillsammans med morötter och vitlök.

Step 6

Nu ställer man in den skivade potatisen i ugnen på en plåt med lite olja, låt den få färg och bli mjuk i efter ca 15 - 20 minut.

Step 7

Gröp ur tomaterna och hacka inkråmet lite och lägg det i en sil så att vätskan får rinna ur, blanda det sedan med fetaosten och lägg tillbaka i tomaten. Lägg i en form och ha svartpeppar på, ställ i ugnen under potatisen.

Step 8

Blanda lite vatten med maizenan och häll i med kantarellerna tills man får bra konsistens, koka upp såsen och smaka av.

Step 9

Ta ut potatisen och salta, skiva köttet och servera med tomaterna samt kantareller och njut av en härlig middag

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat.
-Hippokrates
%d bloggare gillar detta: