Sesamstekt kycklingfile med en hetsyrlig tomat och äpplesky, bakad cocktailtomat samt friterad pak choi

2013-11-23
  • Servings : 6
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 1:25 h

En härligt festmiddag med kycklingfilén som paneras i oskalade sesamfrön och steks försiktigt, till den gör vi en het och syrlig sås med äpple och tomat samt en friterad pak choi.

Den här rätten kräver lite längre tid på skyn som ska puttra en stund, men å andra sidan så kan man ta det lite lugnt medan den puttrar till en succé.

Pak Choi?

Pak choi är ett slags ostasiatiskkål som på senare år blivit allt mer populär i Europa, pak choi och liknande sorter kallas ibland ”kinakål” en term som förr också används om den närbesläktade salladskålen.

Ingredients

  • 6 st Kycklingfilér
  • 2 dl Oskalade sesamfrön
  • 5 st Tomater gärna nästan lite övermogna (i bitar)
  • 1 st Gul lök (i bitar)
  • 2 st Söta äpplen
  • 1 st Grön chili (hela i bitar)
  • 1 liter kraftig kyckling fond
  • 30 ml Äpplevinäger
  • 5 dl Vatten
  • 18 st Cocktailtomater på kvist
  • 2 st Pak Choi (ta loss bladen)
  • Rapsolja
  • Friterings olja
  • Salt
  • Svart peppar
  • 100 gr Torkat äpple
  • 6 portioner ris kokt efter anvisningarna

Method

Step 1

Värm upp ugnen till 100° och ställ in coktailtomaterna på en liten plåt och låt de stå där till skyn är klar

Step 2

Börja sedan med skyn genom att fräsa lök, tomat, äpple och chili så att det blir lite mjukt, slå sedan på buljongen och vinägern.

Step 3

Sätt på ett lock och låt det puttra en rejäl stund, fyll på med 5 dl vatten efter 25 - 30 minuter, efter ca 60 minuter silar man ur allt och smakar av med salt om skyn är för tjock så har man i lite vatten. Ta ur cocktailtomaterna ur ugnen och höj ugnen till 175°

Step 4

Salta och peppra kycklingen och rulla den i sesamfrön och stekt filéerna försiktigt i rapsolja, när filéerna fått fär ställ in de i ugnen tills de når en inner temperatur av 75° tar ca 20 - 25 minuter

Step 5

Värm upp friteringsoljan och lägg försiktigt i pac choi bladen tänk på att det kan stänka av vattnet i kålen, låt ligga i ca en minut och ta ur bladen och lägg på hushållspapper.

Step 6

Lägg sedan upp med pac choi i botten och kycklingfilén på den, slå på skyn och lägg på cocktailtomaterna och torkat äpple

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
No one is born a great cook, one learns by doing.
-Julia Child
%d bloggare gillar detta: