Smarrig pirog med köttfärsfyllning

2012-11-16
  • Yield : 16 piroger
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 1:20 h
  • Ready In : 1:50 h

Ena grabben hemma har en tid pratat om att han vill göra piroger, så sagt och gjort idag vart det piroger där en mjuk och trevlig deg gömmer en smakrik fyllning av köttfärs i vårt fall. Till pirogerna serverade jag en trevlig sallad som man hittar recept på här Ädelostsallad med rostad blomkål och granatäpple

Pirog är en maträtt bestående av deginbakad fyllning där degen kan vara gjord av allt från potatis till mjöl samt majs, som fyllningen hittar man det mesta men vanligast är köttfärs, ris och grönsaker. Piroger finns i flera olika kulturer och har flera olika former och tillagnings sätt, i Polen och Kina hittar man dom ofta kokta lite som våra Svenska kroppkakor.

Tips: Pirogerna går utmärkt att frysa och ha som “snabbmat” och man kan göra dem i önskad storlek, de är även perfekta att ta med sig på en picknick.

Ingredients

  • 150 gr Margarin
  • 3 dl Mjölk
  • 1 pkt Jäst
  • 1 tsk Salt
  • 2 st Ägg
  • ca 1 l Vetemjöl
  • 400 gram nötfärs
  • 3 vitlöksklyfta (hackad)
  • 3 morötter (skalade och rivna)
  • 2-3 gula lökar (hackad)
  • 100 gr Champinjoner (hackade)
  • Lite chili efter smak (hackad)
  • Rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 st Ägg till pensling
  • 0,2 dl Mjölk till pensling

Method

Step 1

Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken, låt det hela bli fingervarmt ca 37°, smula ner jästen och rör ut den.

Step 2

Tillsätt salt, ägg och mjöl sedan arbeta till en smidig deg, låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Step 3

Värm oljan i en stekpanna och fräs löken, chilin och morötterna mjuka.

Step 4

Tillsätt köttfärsen och vitlöken stek allt ordentligt, tillsätt sedan champinjoner som får steka med lite.

Step 5

Smaka av med salt och peppar, låt det sedan svalna lite

Step 6

Arbeta degen smidig sedan och dela den i 16 delar, kavla ut varje del till en tunn rund platta.

Step 7

Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta, vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Step 8

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter.

Step 9

Pensla sedan pirogerna med en blandning av ägg och mjölk, grädda pirogerna i mitten av ugnen på 225° i 10-15 minuter.

Print Friendly, PDF & Email
Related Recipes:
  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Trevlig bulgurpytt med falukorv, äpple, lök och paprika

  • Kikärt och morotsbiffar med bakade grönsaker, rostat pumpamos och persiljeolja

  • Moderniserad klassisk biffstek med lök på husets vis

  • Låda i ugnen med potatis, zucchini, kidney bönor & köttfärs samt en äppelfraiche

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
-A P Herbert
%d bloggare gillar detta: