Surdegs baguette

2012-08-26
  • Yield : 1 sats
  • Servings : 6
  • Prep Time : 3:00 h
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 4:00 h

Surdegs baguette

Del ett

– 100 gram vetesur
– 5gr Jäst
– 4dl Vatten
– 5dl Vetemjöl special
– 1,5dl Grahamsmjöl

Börja med att blanda mjöl, vatten, jäst och vetesur, täck skålen med plastfolie, och låt den sedan stå och växa i rumstemperatur under några timmar men minst 3

Del två några timmar senare

– Degen ovan som jäst
– 2,5 dl Ljummet vatten
– 9dl Vetemjöl special
– 1msk Salt

1. Blanda fördegen med vatten, mjöl (inte salt) och kör den i en blandare i minst åtta minuter
2. Blanda i saltet och kör degen ytterligare ca 2 minuter
3. Olja (en smaklös olja) en rymlig bunke som du lägger degen i och täck den med plastfolie.
4. Låt den sedan jäsa till minst dubbel storlek under ca två timmar. Efter ca 30minuter så viker du ihop degen i bunken utifrån och in med blöta fingrar, gör så sedan vart 20 minut.
5. När det börjar närma sig färdigjäst sätt ugnen på 275°
6. Stjälp upp den mäktigt degen på en mjölad bänk, knådade den lite och dela den sedan i 6 delar.
7. Gör en baguette form av degen och skruva dom i ett halvt varv och lägg dom på en plåt och låt dom vila där i ca 20minuter.
8. När alla är klara ställer du dom i ugnen, sänk värmen till 250° och låt dom stå där i ca 12minuter
9. När baguetterna fått en fin färg tar du ut dom och lägger dom under en handduk.. när dom svalnat lite är dom klara för servering

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Fotbollstjejernas “typ” snickers

  • Fruktig surdegs pumpernickel med kaffe

  • Stekt kycklingfilé med bacon och lökfrästa champinjoner i en krämig calvadossås

  • Helstekt Rostas på bädd av baconfräst bulgur samt bearnaisesås

  • Husets surdegs knäckebröd

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: