Surdegs baguette

2012-08-26
  • Yield : 1 sats
  • Servings : 6
  • Prep Time : 3:00 h
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 4:00 h

Surdegs baguette

Del ett

– 100 gram vetesur
– 5gr Jäst
– 4dl Vatten
– 5dl Vetemjöl special
– 1,5dl Grahamsmjöl

Börja med att blanda mjöl, vatten, jäst och vetesur, täck skålen med plastfolie, och låt den sedan stå och växa i rumstemperatur under några timmar men minst 3

Del två några timmar senare

– Degen ovan som jäst
– 2,5 dl Ljummet vatten
– 9dl Vetemjöl special
– 1msk Salt

1. Blanda fördegen med vatten, mjöl (inte salt) och kör den i en blandare i minst åtta minuter
2. Blanda i saltet och kör degen ytterligare ca 2 minuter
3. Olja (en smaklös olja) en rymlig bunke som du lägger degen i och täck den med plastfolie.
4. Låt den sedan jäsa till minst dubbel storlek under ca två timmar. Efter ca 30minuter så viker du ihop degen i bunken utifrån och in med blöta fingrar, gör så sedan vart 20 minut.
5. När det börjar närma sig färdigjäst sätt ugnen på 275°
6. Stjälp upp den mäktigt degen på en mjölad bänk, knådade den lite och dela den sedan i 6 delar.
7. Gör en baguette form av degen och skruva dom i ett halvt varv och lägg dom på en plåt och låt dom vila där i ca 20minuter.
8. När alla är klara ställer du dom i ugnen, sänk värmen till 250° och låt dom stå där i ca 12minuter
9. När baguetterna fått en fin färg tar du ut dom och lägger dom under en handduk.. när dom svalnat lite är dom klara för servering

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Fotbollstjejernas ”typ” snickers

  • Fruktig surdegs pumpernickel med kaffe

  • Stekt kycklingfilé med bacon och lökfrästa champinjoner i en krämig calvadossås

  • Helstekt Rostas på bädd av baconfräst bulgur samt bearnaisesås

  • Husets surdegs knäckebröd

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
-Carl Hammarén
%d bloggare gillar detta: