Svensk fläskkotlett med läckert smör och äppelstekt selleri

2014-12-14
  • Servings : 5
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 40m
  • Ready In : 60m

Idag vart det lite trevlig middag med svensk kotlett som stekts i äkta smör, och serveras med en läcker selleri som först bräseras i äppeljuice och sedan steks i smör. Skyn som blir över frän bräseringen blir sedan en läcker sås med creme fraiche, rostar även lite potatis till och gör en trevlig sallad.

Recept på rostad potatis finns här.. 

Ingredients

  • 5 st Kotletter ca 130 gr styck
  • 1 st Selleri ( i cm stora tärningar)
  • 5 dl Äppeljuice
  • 1 msk Balsamicovinäger
  • 1 st Grönsaksbuljong tärning
  • 2 tsk Maizena
  • 1 st Äpple (klyftat)
  • 150 gr Cocktailtomater (delade)
  • Smör
  • Salt
  • Svart peppar
  • 1 dl Creme Fraiche

Method

Step 1

Sätt på en kastrull med med äppeljuicen, ha i balsamicon och buljongtärningen, låt det koka upp och ha i sellerin som ska koka i ca 8 minuter.

Step 2

Ta ur sellerin och låt skyn fortsätta puttra i en kastrull, värm en stekpanna med en rejäl smörklick i.

Step 3

När smöret fräser ha i sellerin och äpplet, salta och peppra och låt sellerin få färg, avsluta med att vända i cocktailtomaterna och håll det varmt.

Step 4

Värm pannan på nytt med smör, salta och peppra kotletterna och lägg i dem i pannan på medeltemperatur, vänd och ös smöret över köttet lite då och då och låt köttet få en innertemperatur på 72°

Step 5

Samtidigt som köttet steks häll i creme fraichen i skyn, när den smält red med maizenan utrörd i lite vatten, den ska få en sås konsistens, smaka av med salt och peppar

Step 6

Servera sedan allt tillsammans snyggt upplagt och tillsammans med potatis och en god sallad.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Den förste som åt ostron var en modig man.
-Jonathan Swift
%d bloggare gillar detta: