Ugnsbakad laxfilé, kräft och laxtartar samt ett vitlöksspetsat vinskum

2012-04-08

Idag har vi middagsbesök här hemma av min mamma och dagen till ära är alla grabbarna hemma, för kvällen har jag tänkt mig en lite finare middag med lax på menyn.

En laxsida som jag bakar i ugnen i portioner passar mig perfekt, med en härlig och god sås samt ett roligare tillbehör så blir middagen lite festligare. Till maten serverade jag rostad potatis, men man kan servera kokt, pressad eller något annat som man är sugen på.

Vitlöksspetsat vinskum

– 3dl Grädde
– 2dl Vitt vin
– 30ml Hummer fond
– 1knippe gräslök
– 4klyftor Vitlök Presad
– Salt
– Vitpeppar

1. Slå upp grädde, fond och vin i en hög kastrull så att det kan puttra ordentligt
2. Lägg i pressad vitlök och hälften av gräslöken
3. Låt det koka ihop i ca 15 – 20minuter tills det blivit en krämig sås
4. Mixa såsen med en handmixer, avsluta med med att sila den och häll upp i kastrullen på nytt.
5. Smaka av såsen.. Nu är den redo för servering.. men om man vill skumma så kan man antingen använda mixern igen, luta kastrullen och mixa i luft. Alternativ två så häller man såsen i en sifon (ha inte i för mycket gas som jag hade vart lite stökigt i köket då 😉 )

Ugnsbakad laxfilé

– 1st Laxfilé
– Flingsalt
– Olja
– Svartpeppar
– Parmesan riven
– Citron i klyftor

1. Ta bort ben och skinn från laxen,
2. För att få lite snyggare bitar av laxen så skär bort bort kanten på ovansidan av laxen så att kanten blir rak, sedan skär du av den nedre “lappen” på laxen så att den blir jämnhög.
3. Nu skär du ut portionsbitar av den den jämntjocka delen av laxen, lite resterna ska snart användas resten gör du en pasta sås av senare.
4. Lägg lite olja i botten på en ugnsform och lägg laxbitarna i med en citronklyfta med skalet neråt  mellan bitarna, krydda med salte och peppar och strö lite parmesan på toppen.
5. Ställ i varm ugn ca 200° i ca 12 minuter
6. Ta ur och servera

Kräft och laxtartar

– 200gram av det som vart över från laxen ovan
– 75gram kräftstjärtar
– 1/2 Citron
– Salt
– Pappar
– 2msk Parmesan

1. Tärna laxen fint och blanda med kräftstjärtarna
2. Pressa citron över, blanda i parmesan, salta och peppar.
3. Smaka av, och låt dra i minst 10 minuter.
4. Precis innan servering lägg upp tartaren i en sil och skaka försiktigt ur all vätska
5. Servera

Upplägg

– Gräslök
– Paprika stekt i lite olja

Lägg upp tartaren först den är kall använd gärna en form så det blir snyggt, lägg sedan på fisken, en varm citron på tartaren, paprika bit och gräslöken ovanpå. Sedan är det bara såsen kvar, torka kanter och snygga till.. Jag serverar potatisen på sidan om.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients: ,
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Kalvfärsbiffar med en enkel rosmarin och lingonsky samt ugnsbakade rotsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
De som föräter sig eller dricker sig fulla, har förstånd varken på att dricka eller äta.
-Jean Anthelme Brillat-Savarin
%d bloggare gillar detta: