Ugnsgrillad svensk kyckling med späda morötter och purjo samt en äppelsås

2013-03-29
  • Servings : 6
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 1:25 h

En ugnsgrillad kyckling som jag grillar som halvor tillsammans med lite äppleklyftor, morötter och purjolök, till detta serverar jag en syrlig äppelsås och rostad potatis.

Givetvis så väljer jag en svensk kyckling som till och med avslöjar gården som den är uppväxt på 😉

Receptet på rostad potatis finns här:

Ingredients

  • 3 st Hela kycklingen (delade i halvor)
  • Kyckling krydda (jag hittade en spännande utan konstigheter i)
  • 1,5 dl Rapsolja
  • 15 ml Soya
  • Salt
  • 6 st Morötter gärna med lite blast kvar (skala och dela en gång längs med)
  • 2 dm Purjolök (skär stänger)
  • 2 st Äpplen (utan kärnhus och i klyftor)
  • 3 st Vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 st Gul lök (i bitar)
  • 1 st Tomat (i bitar)
  • 2 dl Äpplejuice koncentrerad
  • 1,5 l Vatten
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 15 ml Maizena

Method

Step 1

Sätt ugnen på 175° och lägg morötter, purjolök och klyftorna från ett äpple på en plåt

Step 2

Lägg sedan på kycklinghalvorna och pensla på oljan blandad med soya, kycklingkrydda och lite salt

Step 3

Ställ plåten högt upp i ugnen och den ska stå där i 50 minuter till 1 timme

Step 4

Se sedan till att direkt börja med såsen genom att först fräsa vitlök, lök, tomat och äpplena som är kvar i lite rapsolja

Step 5

När det mjuknat slå på äpplejuicen och vattnet, låt det sedan puttra rejält tills det är drygt 2 dl kvar

Step 6

Sila av skyn och häll den i en ny kastrull med creme fraichen,slå sedan på skyn från kycklingen när den är klar

Step 7

Låt det koka upp och reda av med maizena utrört med lite vatten

Step 8

Lägg upp kycklingen och grönsakerna som stekt med i ugnen, häll upp såsen och potatisen sätt dig sedan och njut av din härliga middag

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
På fastande mage är alla onda ting dubbelt så onda.
-Christoph Martin Wieland
%d bloggare gillar detta: