Västerbottengratinerad laxfilé med vindoftande kräftssås och kryddigt mathavre

2012-09-02
  • Servings : 6
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 50m

Idag så är det söndags middag med smarrig lax som jag bakar i ugnen med ett täcke av västerbottenost, till den så kokar jag en smarrig kräftsås och gör ett kryddigt mathavre.

Ingredients

  • 6 st Laxfilé bitar
  • 200 gr Västerbottenost (riven)
  • 3 dl Mathavre (kokat enligt paket)
  • 1 st Rödpaprika (fint tärnad)
  • 1 st Gul lök (fint tärnad)
  • 2 st Nektariner (fint tärnad)
  • 1 cm Chili (fintärnad)
  • 1,5 dl Kräftfond egengjord eller 30 ml hummerfond köpt (recept på kräftfond hittar du i bloggen)
  • 1,5 dl Vitt vin
  • 2 dl Grädde
  • 20 ml Maizena

Method

Step 1

Lägg laxen i en ugnsform med lite olja i botten, salta och peppra sedan fisken och strö västerbottenost på alla bitar

Step 2

Ställ sedan laxen i ugnen på 180° i ca 20 minuter, när den fått fin färg och delar sig lite är laxen klar

Step 3

Häll fond, vin och grädde i en kastrull och låt det puttra i ca 10 minuter

Step 4

Blanda maizenan med lite vatten och häll i kastrullen låt det få ett uppkok och smaka sedan av med salt och peppar

Step 5

Fräs paprika, lök, chili och nektarinen samtidigt i lite olja i en större panna, när löken bara börjat mjukna lite slå i mathavren och låt det fräsa ihop lite

Step 6

Smaka sedan av mathavren och lägg upp snyggt på ett fat med laxen ovanpå, jag strimlade lite romansallad fint och la ovanpå servera med såsen och njut

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
-George Miller
%d bloggare gillar detta: