Västerbottengratinerad laxfilé med vindoftande kräftssås och kryddigt mathavre

2012-09-02
  • Servings : 6
  • Prep Time : 20m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 50m

Idag så är det söndags middag med smarrig lax som jag bakar i ugnen med ett täcke av västerbottenost, till den så kokar jag en smarrig kräftsås och gör ett kryddigt mathavre.

Ingredients

  • 6 st Laxfilé bitar
  • 200 gr Västerbottenost (riven)
  • 3 dl Mathavre (kokat enligt paket)
  • 1 st Rödpaprika (fint tärnad)
  • 1 st Gul lök (fint tärnad)
  • 2 st Nektariner (fint tärnad)
  • 1 cm Chili (fintärnad)
  • 1,5 dl Kräftfond egengjord eller 30 ml hummerfond köpt (recept på kräftfond hittar du i bloggen)
  • 1,5 dl Vitt vin
  • 2 dl Grädde
  • 20 ml Maizena

Method

Step 1

Lägg laxen i en ugnsform med lite olja i botten, salta och peppra sedan fisken och strö västerbottenost på alla bitar

Step 2

Ställ sedan laxen i ugnen på 180° i ca 20 minuter, när den fått fin färg och delar sig lite är laxen klar

Step 3

Häll fond, vin och grädde i en kastrull och låt det puttra i ca 10 minuter

Step 4

Blanda maizenan med lite vatten och häll i kastrullen låt det få ett uppkok och smaka sedan av med salt och peppar

Step 5

Fräs paprika, lök, chili och nektarinen samtidigt i lite olja i en större panna, när löken bara börjat mjukna lite slå i mathavren och låt det fräsa ihop lite

Step 6

Smaka sedan av mathavren och lägg upp snyggt på ett fat med laxen ovanpå, jag strimlade lite romansallad fint och la ovanpå servera med såsen och njut

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Husets läckra muffinspankaka till mellanmål eller frukost

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: