Vitlöksgrillad fläskkotlett med rårivna rödbetor i citron & honungsvinägrett, fetaost och rostade solrosfrön

2016-07-13
  • Servings : 5
  • Prep Time : 25m
  • Cook Time : 35m
  • Ready In : 60m

Redan under 1600- och 1700- talet kom rödbetan till Norden och den har på senare tid visat sig vara en riktigt nyttig knöl, även i vårt land så växer denna läckerhet som kanske är mest känd som inlagd till pytt i panna.

Här har vi ett recept där vi råriver rödbetorna och serveras som en trevlig sallad med en sötsyrlig vinägrett toppat med lite salt fetaost och rostade solrosfrön, till detta passar den svenska fläskkotletten som vi grillar med en rejäl vitlöksmarinad och härlig färskpotatis.

 

Ingredients

  • 5 st Svenska fläskkotletter med ben
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 1 dl Rött vin
  • 400 gr färska Rödbetor
  • 1 Citron
  • 1,5 msk Honung
  • 0,5 dl Rapsolja
  • 5 gr Basilika (hackad)
  • 2 st Salladslökar (skivad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 120 gr Fetaost
  • 600 gr Färskpotatis
  • 75 gr Solrosfrön

Method

Step 1

Tänd grillen, sätt på vatten till rödbetorna.

Step 2

Häll rött vin i en bunke och pressa i vitlöken och ha i salt samt svartpeppar, vänd kotletterna i marinaden.

Step 3

När vattnet kokar lägg ner rödbetorna och låt de koka i 8 - 10 minuter, häll sedan av vattnet och lägg dem i kallt vatten. Tryck av skalet på rödbetorna.

Step 4

Riv rödbetorna i en bunke (använd en vinylhandske så slipper du röda händer)

Step 5

Lägg sedan i basilika och salladslöken, salta och ha i svartpeppar, pressa juicen ur citronen och häll i rapsoljan. vänd sedan allt ordentligt.

Step 6

Börja koka potatisen, värm en stekpanna och rosta solrosfröna gyllenbruna och häll upp fröna i en skål.

Step 7

Lägg sedan kotletterna på grillen, pensla på marinaden och se till att vitlöken kommer med på köttet och får bränna fast lite.

Step 8

Häll av vattnet från potatisen, lägg sedan upp köttet på ett fat dela upp rödbetorna på köttet, smula fetaosten på och toppa med solrosfröna och några basilika blad.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Sallad till det grillade med ljummen potatis och färgglada grönsaker

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

“Citatet”
Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
-Dansk ordspråk
%d bloggare gillar detta: