Rimmad oxbringa med ört och buljongkokta grönsaker

By : | 0 Comments | On : september 27, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Härlig kokt oxbringa med smakrika grönsaker och den obligatoriska senapen..

Man brukar fråga sig vad är riktigt svensk husmanskost, idag så ser det onekligen annorlunda ut mot för några år sedan. Idag så borde man väl kalla pizza, tacos och hamburgare för husmanskost, men för mig är det mat som man åt förr som tar lite längre tid att laga. Idag så har jag tänkt mig en härlig och ljuvligt god klassiker, rimmad oxbringa med grönsaker kokta i en buljong och doftande av färsk timjan och mejram från våran örtkruka utanför. Men jag har faktiskt fuskat lite idag och använder mig av en oxbringa som både är rimmad och kokt, men den är gjord helt utan konstigheter och ser riktigt fin ut.

– 800g Rimmad kokt oxbringa

– 800g Potatis

– 400g Morötter

– 1st stor Gul lök

– några stänger timjan och mejram

– 15ml Äppelcidervinäger

– 30 ml Kalv fond

– Salt

-Vatten

1. Skala morötter potatisen brukar jag behålla skalet på, tärna och skiva i ”tugg” stora bitar. Lägg det i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ca 1cm ovanför.

2. Koka upp och lägg i löken grovt hackad, salta och häll i fonden samt vinäger. Fyll på med lite vatten om det koka bort för mycket.

3. Låt det koka tills grönsakerna är mjuka smaka av

4. Skiva oxbrigan och värm upp skivorna i buljongen, stäng av plattan.

5.  Lägg ur köttet och ta upp grönsakerna från buljongen, lägg dom på ett djupare fat och lägg oxbringan ovanpå häll lite buljong på och garnera med örter.. Servera med hårt bröd och senap.

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

”Citatet”
Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
-Laurence Olivier
%d bloggare gillar detta: